Varning för öppet knarkkrig i Mexiko

McALLEN Gangsterkriget om makten över den inkomstbringande smugglingen av narkotika via Mexiko till USA har tagit en ny vändning. Tre karteller går nu samman för att utplåna konkurrenten Zetas. Allmänheten och myndigheter har varnats inför striden.

De tre kriminella gängen har gått ut med varningar till civilbefolkningen och uppmanar polisen och militären att hålla sig undan eftersom kriget kommer att bli blodigt. Särskilt i nordöstra delstaten Tamaulipas i Mexiko.

– Underrättelser vi fått säger att Gulf-kartellen rekryterat sina forna rivaler, La Familia, för att krossa Zetas i delstaten Tamaulipas som gränsar till Texas och de har skickat ett stort antal beväpnade män för att hjälpa till, säger Ramon Pequeno, chef för Mexikos antinarkotikabyrå vid federala polisen, till nyhetsbyrån AP.

Pakten mellan kartellerna kom till stånd efter att Zetas, som startade som inhyrda mördare för Gulf-kartellen, bröt sig loss och började konkurrera om den lukrativa knarkmarknaden.

– Det här är en gemensam fiende för kartellerna. Våra underrättelser säger att Sinaloa-kartellen, Mexikos mäktigaste knarkkartell, har gått samman med de två andra därför att Zetas nu hotar också deras makt, säger Will Glaspy, chef för amerikanska narkotikabyrån DEA:s kontor i gränsstaden McAllen i Texas.

Det har länge florerat rykten om pakten, men uttalandet var det första officiella som nu bekräftar ryktena.

Affischer och flygblad som cirkulerat en tid i regionen har meddelat kartellernas avsikt med orden “Mexikos karteller har förenats mot Zetas“. På ett anslag uppmanas dessutom presidenten, Felipe Calderon att dra tillbaka sina trupper i regionen och låta de tre kartellerna utrota Zetas utan att myndigheternas ingriper. Kartellerna har sänt filmer och e-post som varnar familjer att de bör stanna inne, därför att säkerhetsläget kommer bli mycket värre.

Pakten för att utplåna Zetas har skapat oro för ett öppet krig i Tamaulipas-regionen, då kraftigt beväpnade grupper från gangsterligorna har byggt vägspärrar runt militär- och polisförläggningar och överfaller militärpatruller. En taktik för att hålla militär och polis ur vägen för kartellkriget.

President Calderon har tidigare sänt 40 000 soldater till gränsen och närliggande regioner för att bekämpa kartellerna, en åtgärd som backas upp av USA.

USA fruktar att det upptrappade kriget kommer bli än värre och därför har regeringen beordrat att evakueringen av anhöriga till anställda, vid konsulat i mexikanska gränsstaden Nuevo Laredo och fem andra nordliga mexikanska städer ska förlängas till den 12 maj. Det beslutades sedan någon kastat en sprängladdning mot konsulatet i Nuevo Laredo förra veckan.

– Vi vet ännu inte vem det var som placerade bomben, så jag vill inte spekulera. Det kan ju ha varit någon vi nekat visa, säger US:s ambassadör i Mexiko, Carlos Pasqual, till AP.
Nyligen mördades även tre personer i gränsstaden Juarez Ciudad med kopplingar till amerikanska konsulatet i staden.

Knarkkriget i Mexiko har hittills skördat drygt 18 000 dödsoffer sedan 2006 då president Felipe Calderon beordrade upptrappad kamp mot de våldsamma kartellerna.

Etiketter:

Annonser