Godiskanal för droger har stängt

GÖTEBORG Reaktionen blev för stark. Godisbutiken i Göteborg har nu slutat att sälja oklassade droger. “Det är trist, vi söker nu istället andra butiker att leverera till“, säger Smartbars inköpschef Fredrik Finné till Drugnews.

Trycket blev för stort för Konfekthuset på Kungsportsavenyn när det kom fram att man förutom godis och tobak även börjat sälja “doftpotpurri“ av örter. Örter som misstänks ha duschats med syntetiska cannabinoider som kan rökas som marijuana.

En affisch med budskapet “Vi säljer inte Smartbars produkter“ sattes i tisdags upp när godisbutikens goodwill riskerade nöttas i kanterna. Ett 50-tal färgglada påsar med fyra, fem sorters “doftpottpurri“ hade då hunnit säljas till unga köpare.

– Butiksägaren visste nog inte att det handlade om “legala droger“, säger Håkan Börjesson på narkotikapolisen, som besökt butiken, till Drugnews.

Godisbutiken bryter nu kontakterna med nätföretaget Smartbar som i elva år sålt droger i juridiska gråzonen, potensmedel och naturprodukter “för kropp och själ“.
– Bad for business. Motståndet blev för stort. Det är mycket falsk ryktesspridning om vad våra varor innehåller. Vi kan ju inte ta ansvar för om kunderna använder dem på sätt de inte är avsedda för, säger Fredrik Finné på Smartbar.

• Drugnews: går era produkter att droga sig med?
– Jag vet bara att de är godkända ibland annat England och blir någon klassad, såsom Spice blev i höstas, så lämnar vi över lagret till polisen. Men har man fyllt 18 år, så tycker vi att folk får göra som de vill, vi vill värna människors frihet. Vi har inte förgiftat någon i alla fall, svarar han.

Smartbar är ett aktiebolag som ifjol omsatte 32 miljoner kronor, och har åtta anställda. Målgruppen är svenskar, men man har även en tysktalande säljare, och vill utveckla “smartdrugs“-försäljningen, enligt Finné som tycker det är tråkigt att “smartshops“ inte finns i Sverige.

– Vi vill ha avtal med affärer och kunna sälja över disk, så att ålderskontrollen kan skötas som för tobak. Fyra andra butiker har nu hört av sig, i Skövde och Stockholm bland annat, så vi kommer försöka igen, säger Fredrik Finné.

• Godisintermezzot i Göteborg ökar nu trycket på regeringen vars förslag till ny narkotikalag om att exempelvis polis och tull ska få skyddsomhänderta misstänkta, ej ännu klassade droger, har fördröjts.

Etiketter:

Annonser