Rökfritt på jobbet i Stockholm stad

STOCKHOLM Rökförbud under arbetstid gäller från 1 maj alla drygt 40 000 anställda i Stockholm stad. Det beslutade kommunfullmäktige i måndags kväll.

Rökfri arbetstid ska alltså från maj även gälla de kommunanställda i huvudstaden. Man får däremot röka under lunchtid, eftersom det inte är betald arbetstid.

Varje nämnd och styrelse har dessutom möjlighet att komplettera den för hela staden gemensamma tobakspolicyn ytterligare lokalt. Anställda som vill sluta röka ska erbjudas stöd och behandling.

Förslaget om arbetsfri arbetstid väcktes först i en motion av miljöpartiet 2008, men avsåg då främst anställda som var i kontakt med barn, gamla och personer med funktionsnedsättning. Förslaget utvecklades senare till att gälla alla anställda och har även de fackliga organisationernas stöd.

Beslutet gäller anställda i Stockholm, men Socialdemokraterna och Vänster anser i ren reservation att rökfrihet även bör gälla förtroendevalda politiker i samband med nämn- och fullmäktigearbete.

Allt fler kommuner och landsting inför rökfri arbetstid för anställda. Tobaksrökning skadar både rökaren och andra, dessutom är rökare mer sjuka än ickerökare och tar mer paus och kostar därmed arbetsgivaren uppåt 36 000 kronor mer årligen, enligt en studie av Folkhälsoinstitutet.

Etiketter:

Annonser