Projekt minskade studenters supande

ÖSTERSUND/MALMÖ Ett alkoholförebyggande arbete vid fyra högskolor i landet har minskat studenters riskdrickande med nästan tio procent. Det visar en studie från Folkhälsoinstitutet.

Riskbruksprojektets slutrapport presenterades i måndags. Högskolorna i Halmstad, Jönköping, Malmö och Mälardalens högskola hade valts ut för projektet som startade 2006. Avsikten var att minska de ofta riskfyllda alkoholvanor som förekommer bland många studenter.

I projektet har utbildats nyckelaktörer, som exempelvis bartenders vid studenternas pubar och viss skolpersonal. Skolledningar, studentkårer och studenthälsan anses viktiga aktörer för att minska studenters riskkonsumtion.

– Till skillnad mot tidigare projekt har vi denna gång fokuserat på skolledningarna så att de ska använda kunskapsbaserade metoder som man vet ger effekter. Använder man de metoderna så når man framgång och kommer åt supkulturen hos studenterna, säger Riskbruksprojektets ledare Elisabet Flennemo till Drugnews.

Vid en inledande baslinjemätning kartlades alkoholvanorna hos sammanlagt 2 280 studenter vid de fyra högskolorna och fyra andra kontrollskolor. Sammanlagt gjordes tre mätningar och redan efter en kort period kunde signifikanta skillnader iakttagas.

Vid den första mätningen visade hela 44 procent av studenterna vid samtliga åtta skolor en riskfylld alkoholkonsumtion (dvs. att de drack minst fem flaskor starköl eller en vinflaska, en till tre gånger per vecka). Vid den sista mätningen hade andelen studenter med riskfyllda alkoholvanor minskat med 9,1 procent vid projekthögskolorna jämfört med 3,5 procent vid kontrollskolorna.

Elever i alkoholförebyggande insatser hade ökat med 10,9 procent hos de fyra utvalda skolorna, jämfört med 3,1 procent vid jämförelseskolorna. Även kännedom om skolans alkoholpolicy ökade mer på projektskolorna, 13,5 procent jämfört med 6,6 procent i kontrollskolorna.

– Vi har märkt en tendens till fler besök hos studenthälsan, där besökarna använder Audit-metoden för en feedback på sin egen alkoholkonsumtion, och det är bra. Studenterna arbetar nu med frågan på ett konkret sätt och tar också initiativ om de upplever sig ha problem med alkohol, säger Åse Werner, folkhälsovetare vid Malmö högskola, till Drugnews.

Det är en nyinrättad tjänst och Studenthälsan ska också öppna en nätbaserad tjänst för alkoholprevention. Erfarenheterna från projektet ska nu erbjudas andra högskolor och universitet i landet.

• Fotnot: FHI-rapporten “Alkoholpreventivt arbete vid fyra högskolor“ (pdf-fil).

Etiketter:

Annonser