Ingen höjd ålder för alkohol i Holland

HAAG Det blir inget försök med högre åldersgräns för alkohol i Holland. Detta sedan Arbetarpartiet dragit tillbaka sitt stöd att låta enskilda kommuner ha högre gräns än den nationella på 16 år för köp av öl och vin.

Därmed röstade en majoritet parlamentariker emot hälsominister Ab Klinks (kristdemokrat) förslag som väckts av folkhälsofolk i Haag, Rotterdam och Utrecht.

Alkoholproblem har ökat bland unga och debutåldern sjunkit till tolv år i Holland. Idag medger alkohollagen 16-åringar köpa öl och vin på barer och i butiker, medan gränsen för starksprit är 18 år.

Tanken var att tillåta lokala kommuner att besluta om högre åldersgränser för att försöka minska tonårsfylleri. Försöket skulle sedan utvärderas och eventuellt högre åldersgränser införas i hela landet. Cirka tre fjärdedelar av befolkningen stöder en åldersgräns på 18 år, enligt en tidigare enkät.

En representant för Arbetarpartiet, som i februari spräckte regeringskoalitionen, sade inför omröstningen häromdagen till Radio 1 att man inte längre stödde planen på grund av dess rättsliga problem och att det kunde uppmuntra alkoholturism, att tonåringar kunde åka till grannstäder på jakt efter öl och vin.

Partiets taleskvinna Lea Bouwmeester (PvdA) underströk dock vikten av insatser mot alkoholförgiftning bland unga och att föräldrar måste involveras, enligt Dutchnews.

Etiketter:

Annonser