Författaren Gunnar Ohrlander död

Författaren och debattören Gunnar Ohrlander har avlidit. Han var även känd under pseudonymen Doktor Gormander och skrev satirer, pjäser och medarbetade för Drugnews.

Gunnar Ohrlander arbetade bland annat på gamla Stockholms Tidningen, Aftonbladet (där han fick sparken tre gånger!), Gnistan och som kolumnist på Flamman.

För Drugnews skrev han återkommande krönikor och reportage om alkohol- och drogpolitik. Och gjorde inträngande intervjuer med makthavare för tidningen Narkotikafrågan.

Han hade fjäderlätta steg mellan humor och allvar. Var ofta provocerande, avslöjade drogliberaler och kvasiintellektuella, tog alltid de utsattas parti. När en kvinnlig moderatpolitiker med missbruksbakgrund drogs i smutsen av TV4, gick han till hennes försvar och röt till om “gangsterknäck“.

Han skrev barnböcker, deckare, skrönor från tidningsvärlden, en kokbok från skärgården, om skolpolitik och kunskapens roll. I boken “Den gudarna älskar – om konsten att överleva som lärare“ (2009), som blev hans sista, understryks att ingen skola kan bli bättre än sina lärare.

Den mångsidige och prisade Ohrlander var även verksam som dramatiker, på 1970-talet i Fria Proteatern och skrev bland annat NJA-pjäsen. Inte alla känner till att han lärde Jan Guillou att skriva drama. Eller att Gormander hade ett finger med i att skulpturen av socialdemokraternas grundare, August Palm, slutligen kom på plats utanför LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm, efter att först förpassats till en zoo-affär på Hornsgatan.

Gunnar Ohrlander blev 70 år.

Etiketter:

Annonser