16-årig langare dömd till vård

STOCKHOLM En 16-årig pojke som greps med tonåriga kamrater i december för att ha sålt cannabis och mefedron i centrala Stockholm, har nu fått sin dom av Stockholms tingsrätt. Trots ett straffvärde på uppåt fem års fängelse för grovt narkotikabrott döms han till kontraktsvård.

Tonårsgänget avslöjades efter en tids spaning av Stockholmspolisens ungdomsrotel, samtidigt gjordes beslag på 51 gram av nätdrogen mefedron och 34 gram cannabis i 16-åringens källarförråd.

I polisförhör medgav ynglingen att han köpt 60 gram mefedron och lika mycket cannabis för 12 000 kronor och att avsikten varit att sälja narkotikan vidare till ungdomar.

Under utredningens framkom att 16-åringen tidigare hade haft problem med både alkohol och droger, han har också gripits tidigare för mindre narkotikainnehav.

“Straffet för den mängd mefedron – 60 gram – som X innehaft skulle, om han varit vuxen, ha föranlett ett fängelsestraff om uppåt fem år“, skriver tingsrätten i domen. På grund av hans låga ålder och övriga personliga förhållanden blir påföljden dock kontraktsvård i socialtjänstens regi.

De tre övriga i tonårsligan var enligt polisen perifera medhjälpare till 16-åringen, som betraktas som huvudman. De utreds av sociala myndigheter och får sina domar så småningom.

– Det är allvarligt och mycket oroväckande att ungdomar under 18 år sysslar med kvalificerad grov narkotikabrottslighet. Vad vi ser nu är hur en helt ny narkotikamarknad har öppnats och eftersom främst ungdomarna är ute på nätet är det också de som utnyttjar dessa möjligheter, säger David Beukelmann, chef för ungdomsroteln i Stockholm city, till Drugnews.

Därför har polisen nu börjat använda nya spaningsmetoder för att stoppa langare, en del av denna spaning sker även på Internet.

• Mefedron klassades som narkotika i maj förra året och en praxis beträffande straffvärdet börjar nu framträda, enligt riksåklagaren bör mefedron jämföras med ecstasy.

Etiketter:

Annonser