Sänkt straff för innehav av nätdrog

BORÅS Även hovrätten anser att en 21-årig boråsares innehav av 26,7 gram av nätdrogen metedron är grovt narkotikabrott. Men domstolen sänker straffet med fyra månader till två års fängelse.

Mannen var den första som åtalades för innehav sedan metedron narkotikaklassades i december. En vecka senare greps han med 26,7 gram metedron (som kemiskt liknar tidigare klassade mefedron).

21-åringen påstod att han känt sig tvingad att efter en spelskuld frakta en påse med vitt pulver från Göteborg till Borås. Men han förnekar brott och att han inte känt till att det handlade om narkotika.

I tingsrätten dömdes han till två år och fyra månaders fängelse, medan Hovrätten för Västra Sverige i tisdags sänkte straffet till två år, rapporterar Borås Tidning. Domstolen menar att mängden motsvarar över 200 doser och att metedron ska jämställas med ecstasy vad gäller farlighet. Med hänsyn till farlighet och mängd har han därmed gjort sig skyldig till grovt narkotikabrott enligt domstolen.

Försvarsadvokaten ska tala med sin klient utfall han ska söka prövningstillstånd till Högsta domstolen. Målet är det första om metedron som prövats av en hovrätt. Tidigare har en man från Partielle dömts till tio års fängelse i tingsrätt för att hanterat sju hekto av den syntetiska drogen (motsvarar ungefär 15 000 doser).

Både mefedron och metedron – som tagit ungdomars liv – är alltså numera narkotikaklassade och rättspraxis håller på att ta form, medan en annan liknande nätdrog – Flephedron – fortfarande lagligt kan spridas via nätförsäljning.

• Regeringen förbereder ett lagförslag om att nya, misstänkta droger i framtiden ska kunna skyddsomhändertas av polis och tull innan de hunnits narkotikaklassas. Men propositionen har dragit ut på tiden till följd av svårighet att formulera tillämplig lagtext.

Etiketter:

Annonser