Mexikansk knarkkung gripen

SAN BUENAVENTURA Under minst tre år organiserade “Don Pepe“ omfattande smuggling av heroin och metamfetamin till Kalifornien. Han greps förra veckan i Mexiko och begärs nu att utlämnas till Kalifornien.

Gripandet av Jose Antonio Medina Arreguin, också känd som “Don Pepe, skedde på mexikanskt initiativ efter att USA:s utrikesminister Hillary Clinton nyligen besökte landet. Hon utlovade då ökat amerikanskt stöd till Mexikos bekämpning av knarkkarteller och gripande av ligaledare.

Arreguins smugglingsoperationer till USA, som omfattat minst 200 kilo heroin i månaden, har enligt mexikanska myndigheter inbringat motsvarande 85 miljoner kronor per månad till hans nätverk. Det försåg missbrukare från San Diego till San Jose med heroin och metamfetamin. Efter gripandet märks redan en betydande minskning av drogtillgången i dessa områden i Kalifornien.

– Gripandet har möjligen försvagat vår utredning som pågått under två års tid, den var ännu inte avslutad. Men vi har tillräckligt för att ställa honom inför rätta här i Ventura County, säger distriktsåklagare Greg Totten till Los Angeles Times.

Den kaliforniska åklagarmyndigheten har nu satt igång processen för att få Arreguin utlämnad för att ställas inför rätta. Om han utlämnas och döms riskerar han ett 29 år långt fängelsestraff.

Heroinet kom från vallmo odlad i staten Guerrero i södra Mexiko. Det hade sedan gömts i lönnfack i bilar som kördes över gränsen från Tijuana till San Diego.

Etiketter:

Annonser