Afghanistan störst hasch-producent

KABUL/WIEN Afghanistan har numer inte bara världens största opiumodlingar, utan har också tagit täten vad gäller cannabisodling och haschproduktion. Det framgår av en ny FN-rapport.

Enligt rapporten från FN:s brotts och narkotikakontrollorgan UNODC odlas cannabis numer på mellan 10 000 och 24 000 hektar i Afghanistan årligen och mycket förädlas till hasch.

Även om det finns länder med större cannabisodlingar så är avkastningen anmärkningsvärt mycket högre i Afghanistan. Enligt skattningar är den hela 145 kilo hasch per hektar där, jämfört med ungefär 40 kilo per hektar i Marocko som tidigare varit största producent och försörjer Europa med drogen.

Det innebär att i Afghanistan produceras numer 1500-3500 ton hasch per år, vilket betyder att landet numer även är främsta haschproducent i världen.

– De senaste fem åren har cannabisodling flyttats från norra delen till södra Afghanistan. Liksom opium är nu även odlingen av cannabis koncentrerad till instabila regioner i söder, säger Antonio Maria Costa, chef för UNODC.

Undersökningen baseras på data från 1644 byar i 20 provinser och odling beräknas nu förekomma i hälften av landets 34 provinser. Cannabis ger större intäkter per yta än till och med opium (råvara till heroin), men har kortare hållbarhet och är främst en sommargröda. Värdet av hasch i Afghanistan utgör ännu bara 10-20 procent av de från opium, som ifjol beräknade till 438 miljoner dollar.

Narkotikahandel förekommer i hela landet, en del hasch konsumeras på hemmaplan, men det mesta smugglas för export och följer samma rutter som opiumlederna, med knutpunkter som provinserna Balkh, Uruzgan och Kandahar. För två år sedan gjordes ett rekordbeslag på 245 ton cannabis i Kandahar nära gränsen till Pakistan.

Bönder får betala skatt för narkotikaodlingen till de som kontrollerar området, och utgör en extra intäktskälla för rebellrörelser mot regeringen.

– Afghanistans narkotikaproblem är mer komplexa och omfattar mer än bara opiumhandel. Men åtgärderna som krävs är desamma. Genom att förbättra säkerhet och utveckling i Afghanistans drogproducerande regioner kan vi slå ut världens största leverantörer av både hasch och opium, säger Costa.

• Barack Obama gjorde häromdagen ett oannonserat första besök som USA:s president i Kabul. Under det korta besöket uppmuntrade han Nato-trupperna och satte press på president president Hamid Karzai, Obama krävde ökade insatser mot korruption och den ökade narkotikahandeln.

• Fotnot: UNODC-rapporten Afghanistan Cannabis Survey 2009 (pdf-fil, 63 sidor).

Etiketter:

Annonser