Brittisk klassning av mefedron

LONDON Efter flera dödsfall klassas snart nätdrogen mefedron som narkotika även i Storbritannien och import stoppas omedelbart. Dessutom föreslås ett system med “familjeklassning“ av droger för att kunna hindra preparat med liknande kemisk struktur.

Syntetdrogen mefedron som ofta snortas har fått ordentligt fäste i Storbritannien. En växande grupp ungdomar missbrukar drogen och åtskilliga dödsfall har skett, de senaste för ett par veckor sedan då två ungdomar avled efter att ha tagit mefedron.

Dödsfallen har följts av en landsomfattande debatt och inrikesministern Alan Johnson tillhör dem som har tagit intryck. I tisdags föreslog han att drogen skyndsamt narkotikaklassas i farlighetsgrupp B och att lagen träder i kraft senast 6 maj.
En klassning i den gruppen, där även cannabis finns, ger rättsligt straffvärde till upp till fem års fängelse för innehav och 14 år för försäljning.

– Jag har dessutom lagt ett omedelbart förbud om import av drogen och förelagt gränskontroll och tull att förstöra försändelser som innehåller mefedron, säger Alan Johnson, till AP.

Tillkännagivandet kom sedan regeringens rådgivande kommitté om droger, ACMD, rekommenderat att en klassning av drogen. Forskare kan härleda över 25 dödsfall till mefedron, men samtliga är ännu inte bekräftade.

Samtidigt kommer ett tidigare utlovat brittiskt lagförslag, som Drugnews rapporterat, om att klassa generiska liknande molekylära produkter som narkotika. Detta för att kunna hindra tillverkare att lansera andra liknande skadliga substanser. Det innebär att andra katinoner än mefedron kan klassas under grupp B.

På nätet säljs mefedron som ett växtnäringstillskott med underrubriken “ej lämpligt för människor“. Detta för att undvika att klassas som medicin.

• I Sverige narkotikaklassades mefedron förra året efter flera dödsfall. Drogen har fått spridning bland ungdomar och anses vara en av de farligaste drogerna med en hastig tillvänjning där små doser på 50 milligram ger rus.
En generisk släktklassning av droger är något som svenska beslutsfattare hittills har avvisat.

Etiketter:

Annonser