Ännu rökigt på spanska caféer

MADRID Kläderna är inpyrda av rök och håret stinker, har man suttit länge på lokal är näsborrarna är fyllda av sot. En caférunda i Spanien är inget som rekommenderas för den som är känslig för cigarettrök. Men från i sommar väntas skärpta tobaksregler.

Vid en första anblick kan man tro att Spanien är som Sverige. På lördagskvällarna står klungor av människor utanför alla barer och caféer. Men när man kommer närmare märker man att ingen röker. Inne i den fullsatta lokalen ligger dock cigarettröken som en dimma. Utanför står ickerökarna och kippar efter andan.

På de flesta samhällsområden ligger Spanien i framkant i Europa när det gäller lagstiftning. Undantaget gäller lagen om rökförbud. Ägare av mindre barer, restauranger och caféer väljer själva hur de vill ha det i sin lokal. Oftast blir det den enkla lösningen: en skylt på dörren. Sedan är det fritt fram för rökarna.

Men nu ser det ut att bli ändring på detta. Trots protester förbereder nu den spanska regeringen att införa ett rökförbud som gäller på alla offentliga platser, utan undantag. Redan i slutet av juni ska den nya lagen börja gälla, om regeringen får som den vill.

Förändringen genomförs genom att man helt enkelt tar bort en del av den nuvarande lagen som infördes 2005. Stycket som finns i 8 artikeln innebär att stora lokaler måste ha separata rum för rökare och icke rökare, men andra slipper.

Bland rökare och framför allt i restaurangnäringen är motståndet stort och ännu har inte lagen klubbats igenom. Men det finns partiöverskridande överenskommelser redan nu som visar att beslutet kommer att tas med majoritet.

En av anledningarna till att rökförbudet införs är ickerökarnas protester. Endast var fjärde spanjor röker. Allt fler cafébesökare har fått nog av röken. Många sällskap flyttar sina möten till rökfria ställen. Men även vanliga spanjorer stämmer allt oftare träff på rökfria lokaler, speciellt barnfamiljer.

• I Sverige infördes rökförbud på serveringar 2005, särskilda rökrum kan medges, men är ovanligt då reglerna är strikta, all förtäring där är förbjuden. I Danmark och Österrike tillåts ännu rökning på mindre krogar, medan allt fler EU-länder beslutar om totalt rökförbud.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser