Stort mefedronbeslag – tre häktade

STOCKHOLM Nyligen gjordes ett beslag på flera hekto av nätdrogen mefedron i Stockholm län. Ett 15-tal yngre personer har varit anhållna, tre av dem sitter nu häktade misstänkta för grovt narkotikabrott.

Under ett par veckors tid har ungdomsrotelns narkotikasektion vid Stockholmspolisen utrett en mefedron-härva där ett stort antal ungdomar varit inblandade i en serie brott.

De allra flesta har efter förhör släppts, men kärntruppen som består av tre män över 18 år är häktade för grovt narkotikabrott. En kvinna som varit häktad har släppts, men hon kommer att åtalas för sin del i härvan.

Narkotikahärvan har också förgreningar till övriga landet, flera av de inblandade är under 18 år och har verkat i periferin runt de tre huvudmisstänkta.

Förundersökningen pågår fortfarande och sekretess råder, därför kan inte polisen säga så mycket. Åklagaren har begärt förlängd häktning och de tre männen kommer troligen att omhäktas nästa vecka. Åtalet dröjer alltså till efter påsk.

– Jag kan säga så mycket som att det rör sig om åtskilliga hekto mefedron och att de tre kommer troligen att dömas för grovt narkotikabrott. De kommer säkert att få mycket kännbara straff, säger David Beukelmann, chef för Citypolisens ungdomsroteln i Stockholm, till Drugnews.

Polisen beslagtog även före jul mefedron och cannabis efter att ha avslöjade ett tonårsgäng som sålde droger i Stockholm.

Mefedron såldes tidigare legalt via internet, men klassades ifjol som narkotika. Den syntetiska drogen har följts av kemiska kusiner som metedron och andra substanser som ännu inte förbjudits. Men mefedron hann kräva några ungas liv och få fäste bland ungdomar innan klassning trädde i kraft, vilket gör att den fortfarande sprids.

Mefedron anses potent i även små doser och gränsen för grovt narkotikabrott är tio gram att jämföras med heroin 25 gram och kokain där gränsen är 50 gram. Nyligen dömdes en man i Göteborg till tio års fängelse för sju hekto mefedron.

Etiketter:

Annonser