Ny lag mot nätdroger dröjer

STOCKHOLM Nya nätdroger fortsätter att strömma in. Men regeringsförslag till ny narkotikalag för att kunna stoppa dem dröjer, delvis på grund av snårig juridik. Oklassade livsfarliga substanser kan därmed fortsätta spridas till ungdomar.

Kurragömmaleken med nya syntetiska substanser som säljs legalt en tid – sedan någon molekyl ändrats – fortsätter. Flera ungdomar har dött som prövat nya preparerat innan myndigheterna hunnit utreda och förbjuda dem.

Att effektivare bekämpa droger som bland annat sprids via internet har därför folkhälsoministern och justitieministern återkommande understrukit vikten av.
Men trots att 15 månader förflutit sedan regeringens utredare lämnade sin översyn av narkotikalagen och de flesta remissinstanser uttryckt sitt gillande, så har inget utlovat regeringsförslag lämnats.

– Det kommer en lagrådsremiss under våren. Det har tyvärr dragit ut på tiden på grund av att det är komplicerad rättslig materia. Narkotikafrågan är inte lägre prioriterad, säger Niclas Thorselius, pressekreterare hos folkhälsominister Maria Larsson (KD), till Drugnews.

Det innebär att förslaget med stor sannolikhet inte når riksdagen före mars månads utgång och därmed inte hinner behandlas och träda i kraft före sommaren.

Utredaren Jan Pennlöv föreslog bland annat skärpt straff för dopingbrott, narkotikaklassning av industrikemikalierna GBL och 1,4-butandiol som skördat flera unga liv, ge möjlighet för myndigheter att köpa droger på nätet och analysera dem.

Men även att kunna skyddsomhänderta misstänkta substanser som kan missbrukas i avvaktan på utredning och klassificering. Idag måste myndigheter lämna tillbaka sådana beslag.
– Det är knepiga lagtexter att formulera, särskilt om att ge polis och tull rätt att beslagta substanser som ännu inte är förbjudna, säger Ralf Löfstedt, ämnesråd på socialdepartementet.

Svårt är också att snickra regler som tillåter att tonvis av ämnen, under strikt kontroll, få användas i näringslivet efter narkotikaklassning (ex. GBL och BD). Idag får narkotika bara användas inom vården och forskningen.

Nu skickas remissutkastet fram och tillbaka mellan jurister och tjänstemän på justitie-, finans- och socialdepartementet. Men hinner alltså troligen inte lämnas till riksdagen för att behandlas och träda i kraft till halvårsskiftet som tänkt.

Tullverkets narkotikaexperten Lars Hansson suckar efter beskedet om förseningen.
– Skynda på! Det är oerhört viktigt att snabbt få de här lagändringarna på plats. Nya drogsubstanser flödar in, nu är det ett 25-tal vi tittar närmare på. Det handlar om att kunna ingripa för att rädda ungas liv och hälsa, säger Hansson till Drugnews.

Han tror att ett skyddsomhändertagande skulle kunna stoppa preparat som “Black Widow“, en ännu ej klassad cannabinoid som påminner om Spice, och syntetdrogen Flephedron, en efterföljare till mefedron och metedron som stoppades ifjol efter flera dödsfall.

Men dessa och flera andra nätdroger kan fortsätta säljas lagligt ännu en tid.

Etiketter:

Annonser