Regeringen struntar i Lagrådets nej

STOCKHOLM Trots Lagrådets nej så lägger regeringen en proposition om att barn under 15 år ska kunna drogtestas utan sina föräldrars medgivande.

Lagrådet ansåg att det skulle vara en alltför stor integritetskränkning med urinprov för att kunna fastställa exempelvis ett ringa narkotikabrott.

Men justitieminister Beatrice Ask (M) tycker det är viktigt att kunna avgöra om barn börjat använda droger för att samhället ska kunna vidta åtgärder.

– Tidiga insatser mot unga som missbrukar är helt avgörande, säger Beatrice Ask till TT och Ekot.

Hon hänvisar även till att andra remissinstanser är positiva till regeringens strategi. Och något måste kunna göras för att fastställa missbruk om man inte hittar ungas vårdnadshavare eller inte får deras medgivande. Ask anser exempelvis att tvångsåtgärden ska kunna användas om polisen upptäcker minderåriga i en “knarkarkvart“.

Lagrådet varnade även för att drogtester även kunde användas av polis i bestraffningssyfte. Och att brottsutredning om unga under 15 år kan uppfattas som ett steg mot att sänka straffmyndighetsåldern.

Regeringen lägger dock inom kort propositionen om att brottsutredningar ska inledas mot unga misstänkta där straffet normalt är minst ett års fängelse och att polis kopplas in. Detta för att socialtjänst ska kunna få bättre underlag för att besluta om sociala insatser för att kunna bryta exempelvis missbruk eller kriminalitet.

• I måndags lämnade regeringen ett förslag till riksdagen om skärpt skadeståndsansvar för vårdnadshavare. Föräldrar föreslås vara skyldiga att betala skadestånd för vissa slags skador som barn genom brott orsakar.

Tema: BARNEN

De glömda barnen

fler måste upptäckas och få stöd

Flera barn föds på skuggsidan, utan att bli sedda. Växer kanske upp med förälder med riskbruk eller beroende av alkohol eller andra droger. Barnen får ofta ta ett stort ansvar hemma, undviker ta hem kompisar och löper större risk att själv senare i livet få sociala problem. Förr beräknades de till cirka vart femte barn, men siffran ansågs svajig. Sen användes beräkning om att minst 100 000 barn (4,5 – 5,2 proc.) ha förälder som fått beroendevård.

Ny CAN-genomgång 2019 av internationell forskning tyder åter på att vart femte barn i Sverige (430 000) någon gång under uppväxten haft förälder med alkoholproblem och 320 000 av dem farit illa.
Andra vuxna kan spela roll och göra något – lärare, elevvården, släkt, medmänniska, politiker…
Kampanjveckan Spela Roll.

Läs mer

Etiketter:

Annonser