Tobaksjätte stämmer Norge

OSLO Tobaksjätten Philip Morris har beslutat att stämma norska staten och kräver att exponeringsförbudet av tobaksvaror i butiker tas bort. Förbudet infördes vid årsskiftet för att färre ska lockas att börja röka.

Philip Morris anger att man inte vill att fler ska börja röka i Norge, men att man vill kunna få en större andel av den befintliga marknaden. Och då är förbudet mot synlig tobak i butikerna ett hinder, anser företagets kommunikationsdirektör Anne Edwards.

– När folk inte kan se våra produkter kan de självklart inte heller fråga efter dem, säger hon till norska TV2.

Philip Morris lämnade i tisdags in stämningen till Oslo tingsrätt. Tobaksföretaget ifrågasätter dels folkhälsoargumentet med förbudet, dels om det är rättsligt tillåtet att tvinga butiker gömma varor som är tillåtna. Det kan i slutänden bli Eftas domstol som avgör ärendet, och ett utslag kan bli vägledande för andra Efta-länder.

Norska tobakslagen skärptes från årsskiftet och det blev förbjudet att ha cigaretter, snus och andra tobaksvaror framme synliga i butikerna. Skyltar med tobaksreklam får inte heller längre finnas kring säljställena och tobak ska förvaras i särskilda stängda skåp, rapporterar Tobaksfakta.

Andra länder som tvingat handlare att placera tobak under disk är Kanada, Thailand, Island, Irland och delar av Australien. I Skottland och England följder efter nästa år. Svenska tobaksutredningen föreslog ifjol inte något exponeringsförbud på säljställen.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser