Lagrådet avvisar drogtester av barn

STOCKHOLM Lagrådet gör tummen ner för regeringens förslag att med tvång kunna drogtesta barn under 15 år. Juristerna hänvisar även till fallet med bloggaren Jesper som pressades av polis att ta bort mobilbilder, för att slippa lämna urinprov.

Drogtester ingår i det lagförslag om att brott begångna av unga ska utredas mer och effektivare, även om de är straffomyndiga. Detta för att förhindra fortsatt kriminalitet och drogmissbruk och att kunna ge underlag för att sätta in rätt sociala insatser.

Bland annat vill alliansregeringen att polis ska kunna initiera drogtester av barn under 15 år, utan att föräldrarna gett tillstånd.

Lagrådet ifrågasätter i sitt yttrande (pdf-fil, 11 sidor) på flera punkter. Bland annat att befarar juristerna att det kan bli början på en utveckling där sociala insatser får ge vika för andra intressen och leder till att straffmyndighetsåldern sänks.

Och lagrådet säger tvärt nej till drogtester på unga under 15 år. Man anser att tvingande urinprov av barn innebär en kränkning av integriteten som inte står i proportion till det man vill uppnå.

Juristerna har även tagit intryck av den oro som uttrycks i ett remissyttrande om att drogtester kan användas som ett repressivt instrument. Och hänvisar till uppmärksamheten kring “Fallet Jesper“:

“Att denna oro inte är obefogad framgår av den debatt som nu förs med anledning av ett polisiärt hot om urinkontroll av en bloggare som filmade ett polisingripande i Stockholms tunnelbana“, skriver Lagrådet i sitt yttrande.
Händelsen har anmälts av såväl bloggaren (som återskapat och lagt ut videofilmen), som de båda polismännen från ungdomsroteln.

Vänsterpartiet kräver att regeringen nu drar tillbaka förslaget om att drogtesta barn.
– Barn under 15 år ska inte jagas som brottslingar. Vi i Vänsterpartiet oroas av regeringens omsvängning i synen på barn, säger riksdagsledamoten Lena Olsson i ett pressmeddelande.

• På en konferens i riksdagen arrangerad av Folkpartiet i veckan underströks behovet av tidigt ingripande och tvångsmedel för unga lagöverträdare och att om föräldrar inte samarbetar ska utredning ändå inledas.

I Skärholmen bedrivs ett försök sedan ett par år där straffomyndiga misstänkta för brott och deras vårdnadshavare kallas till socialtjänsten inom 24 timmar och där en uniformerad polis närvarar. Det är frivilligt att närvara vid genomgången av vad som hänt och vilka insatser som kan behövas, men ifjol kom 103 av 112 kallade tonåringar, två har återfallit i nya brott.

– Det borde vara föräldrars skyldighet att komma till sådana träffar. Och drogtester av unga kan bekräfta missbruk och ge möjlighet att ingripa, säger Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson för FP, till Drugnews.

Vad gäller fallet Jesper, där han tycker det verkar som att poliserna trakasserat och gjort fel, så hoppas han att det inte kommer att undergräva tilltron till drogtester framöver.

Etiketter:

Annonser