USA-rapport: nya smuggelvägar

WASHINGTON Drogbekämpning i Mexiko, som får fortsatt stöd från USA, ledde ifjol till tusentals gripande och döda, men cannabisodlingen ökar. Smuggelligor lägger nu om rutterna till Centralamerika, framgår i en ny narkotikarapport.

Den årliga rapporten, International Narcotics Control Strategy Report, den 27:e i ordningen, lades fram i måndags i kongessen. Den utgör underlag för budgetförslag för USA:s globala insatser och samarbete mot narkotika och penningtvätt.

Biträdande statssekreterare David Johnson, som presenterade den omfattande rapporten, uppgav att Obama-administrationen fortsätter stödja Mexikos president Felipe Calderons insatser mot drogsmugglare, enligt Reuters.

Knarkkriget i Mexiko har sedan slutet av 2006 krävt nära 18 000 döda. Ifjol greps 36 332 personer, inklusive ett tiotal ligaledare. Det framgår av nya rapporten att kartellerna börjat lägga om smuggling av kokain, cannabis och andra droger via länder som panama och Guatemala till Nordamerika.
Men i Mexiko har samtidigt cannabisodling samtidigt ökat 35 procent under fjolåret till nära 30 000 hektar.

I Colombia har kokaodlingen minskat 28 procent till cirka 295 000 hektar. Men grannlandet Venezuela pekas ut som ett allt viktigare transitland av droger till Europa via Västafrika. Vice utrikesminister Johnson säger att efterfrågan på kokain inte ökar i USA, utan mest i Europa.

Vad gäller Afghanistan så anges att opiumodling minskat betydigt de senaste två åren, med 22 procent till cirka 300 000 hektar. Nya strategier prövas, senaste månaderna har Nato-trupper tillsammans med afghaner anfallit talibanfästen och heroinfabriker förstörts.

Iran anges i rapporten som det land där drogmissbruk är mest utbrett i världen. Strategirapporten understryker vikten av globalt samarbete mot narkotika och att länder även måste minska efterfrågan av illegala droger.

2010 International Narcotics Control Strategy Report innehåller uppgifter om kontroll av droger och kemikalier i omkring 130 länder och gällande lagar, avtal och insatser. Dessutom en volym om 60-tal länders insatser mot penningtvätt och ekonomisk brottslighet.

Etiketter:

Annonser