Skottland toppar drogbrott

EDINBURG Skottland är värst i världen när det gäller drogrelaterade brott. Där begår missbrukare och langare procentuellt flest brott, enligt en FN-studie

Studien från FN:s narkotika- och brottskontrollorgan, UNODC, har jämfört kriminella aktiviteter, missbruk och narkotikainnehav i mer än 70 länder.

Skottland toppar med 656 drogrelaterade brott per 100 000 invånare. Därefter följde Iran med 619 brott, Spanien 573 och USA 497 knarkrelaterade brott.

Drogrelaterade brott var sex gånger vanligare i Skottland än genomsnittet i världen och dubbelt mer än i England och Wales.

Experter beskriver statistiken för Skottland som “skrämmande“. Förra chefen för Scottland mot droger, Alistair Ramsay, menar att den bör bli en väckarklocka för regeringen.
– Det har varit en kraftig ökning av problematiska droganvändare senaste åren och vi vet att många av dem finansierar sina vanor genom brott, säger Ramsay till skotsk tv, STV.

Flera oppositionspolitiker efterlyser hårdare tag framöver. Men polischefen för skotska narkotikabyrån, Gordon Meldrum, hävdar att “kriget mot narkotikan redan har vunnits“. Och att nya rättsundersökningar visar att fler skottar lever utan droger.

En talesman för Skottlands regering säger att man satsat rekordsummor mot brott och anställt fler poliser.

• Skottland har länge haft ökade heroinproblem, men missbruksvården har inte hängt med. Förskrivning av ersättningspreparat som metadon dominerar.

Etiketter:

Annonser