Het hearing om EU:s drogpolitik

BRYSSEL Idag, tisdag, hålls en konferens med stridiga viljor i Bryssel om alternativ narkotikapolitik i EU anordnad av drogliberala lobbyorganisationen Encod. Drugnews bevakar.

Det är en hearing som anordnas i EU-parlamentets lokaler arrangerad av European Coalition for Just and Effective Drug Policies (Encod) tillsammans med Michail Tremopolous, en grekisk parlamentariker från de gröna. Även Carel Edwards, chef för kommissionens enhet för narkotikasamordning, medverkar.

Encod är en spretig paraplyorganisation (med bl a aidsgrupper, brukarföreningar, socialarbetare och coffeshops-ägare), men förordar legalisering och reglering av narkotika som en effektivare väg att komma till rätta med drogrelaterade problem.

Man hänvisar bland annat till en kritisk rapport (Reuter-Trautmann-rapporten), sponsrad av EU-kommissionen, om att dagens narkotikastrategi har misslyckats. Istället för att minska efterfråga och tillgång till droger, så ökar den skadorna för missbrukare, deras omgivning och samhället, hävdade författarna.

Rapporten lades fram inför det stora FN-mötet om narkotika i Wien förra våren, men fick inget större gehör. Den ansågs av många inte innehålla tillräckliga data för att kallas en utvärdering och författarna har inte betts komma med några rekommendationer.

Inför ett nytt, mindre FN-möte nästa månad, hoppas Encod att EU-länder ska försvara en mer liberal linje och efterlysa alternativa narkotikastrategier. EU-kommissionen har bildat forum för civila sektorn även på narkotikaområdet för att diskutera exempelvis EU:s narkotikastrategi.

Encod har efterlyst ett nytt forum före FN-mötet i mars för att diskutera fjolårets rapport. Men då kommissionen inte svarat på denna begäran, så organiserar Encod nu tillsammans med parlamentarikern denna hearing i Bryssel. För övrigt dagen före FN:s narkotikakontrollorgan INCB släpper sin årsrapport om drogsituationen i världen.

Drugnews återkommer med rapport om Encods hearing om narkotikapolitik i EU.

Etiketter:

Annonser