Spara miljarder på brottsprevention

NOTTINGHAM/ MANCHESTER Storbritannien skulle kunna spara miljardbelopp om städerna antar nya brottsförebyggande strategier liknande de som Nottingham utvecklat. Där har bland annat drog- och ungdomsbrott dramatiskt minskat senaste åren.

Nottingham, en stad i mellersta England motsvarande Göteborgs storlek, har därigenom sparat motsvarande 850 miljoner kronor på fyra år.


Vid ett möte med en arbetsgrupp bestående av parlamentsledamöter, anordnat av det brittiska inrikesministeriet, presenterades Nottinghams strategier för brottsförebyggande arbete. Om strategin skulle implementeras i Storbritanniens tio största städer skulle de kunna spara samhället motsvarande 42 miljarder kronor de närmaste fyra åren.

Summan är baserad på den stora minskningen av brott som skett i Nottingham, cirka 34 000 stycken. Den genomsnittliga kostnaden för samhället för varje brott är i snitt 2 000 pund enligt inrikesministeriets siffror.


Tidiga insatser mot kriminalitet, narkotikamissbruk och antisociala beteenden hos ungdomar i Nottingham är delvis anledningen till en minskning av brottsligheten i staden.
Arbetet i Nottingham omfattar bland annat satsningar riktade mot barn som begår upprepade lagöverträdelser och programutbildningar för dem och deras familjer.

Staden satsar motsvarande cirka 50 miljoner kronor per år för insatserna.

– Jag är övertygad om att stora besparingar kan göras om strategierna genomförs på det sätt vi gjort i Nottingham, säger Graham Allen, verkställande direktör för Nottingham Crime and Drug Partnership, till Children & Young People Now.



Nu uppmanar Graham Allen, tillsammans den förre toryledaren Iain Duncan Smith, alla parlamentsledamöter oavsett partitillhörighet att implementera modellen i sina respektive valkretsar.

• 395 GREPS I MANCHESTER/ I omfattande polisinsatser mot överservering och alkoholrelaterat våld i fredags greps 395 personer i Manchester. “Operation Portcullis“ pågick ett dygn och var initierad av polisledningen. Bland annat kontrollerades många pubar och klubbar för att se att ägarna följde föreskrifterna. Förutom fyllerister och ett 40-tal unga som fördes till ungdomsmottagningar, så hittades även två cannabisodlingar och två män greps för våldtäkt, rapporterar UK News.

Etiketter:

Annonser