Långa straff för blomsterligan

STOCKHOLM Det blev mycket stränga straff för ligamedlemmarna som smugglade narkotika med blomsterbilar från Holland till Stockholm. Huvudmannen dömdes till 15 års fängelse och fem medåtalade till tio år vardera. Tre andra personer frikändes.

De dömda fälldes för bland annat smuggling och innehav av över 80 kilo amfetamin och 20 kilo cannabis som fraktats gömt i en lastbil med blommor till Årsta partihallar i Stockholm. Polisen slog till och grep männen i januari ifjol.

Narkotikarättgång nyligen i Södertörns tingsrätt blev mycket uppmärksammad. Åklagaren hade även åtalat ligan för att ha även fört in 140 kilo amfetamin i oktober 2008. En polis filmade händelsen, men utan att ingripa och lasten försvann.

Flera åtalade hävdade att polisen begått brottsprovokation eftersom man inte grep dem då och därigenom underlättat för dem att senare begå brott. Tingsrätten fann inte bevisat att den leveransen avsåg narkotika och konstaterade att polisen alltså inte hade kunnat göra sig skyldig till brottsprovokation.

Tre av de åtalade friades, medan de återstående sex dömdes till fängelse mellan tio och femton år för del i narkotikasmugglingen. Det är ännu inte känt om domarna kommer att överklagas.

Etiketter:

Annonser