Tvångsmedel när barn begår brott

STOCKHOLM Regeringen vill att brott begångna av unga under 15 år utreds mer och effektivare. Även tvångsmedel som DNA och drogtester föreslås kunna användas på straffomyndiga barn.

Lagrådsremissen lämnades i torsdags och presenterades av justitieminister Beatrice Ask (M).

Syftet med ändringarna som föreslås gälla från 1 juli i år är att drogmissbruk och brott begångna av underåriga ska utredas i större utsträckning, snabbare och effektivare, än idag. Detta för att sätta in rätt sociala insatser och förhindra att de utvecklar en kriminalitet.

Flera unga är brottsbenägna och snattare, stjäl, misshandlar eller förstör, men följderna uteblir ofta om de är under 15 år. Nu uppmanas socialtjänsten att begära hjälp av polisen när brott misstänks för att underlätta utredning och avgöra lämpliga insatser. Vi allvarliga brott (minst ett års fängelse i straffskala) ska huvudregeln vara att polisen alltid utreder.

Som verktyg vid allvarlig brottslighet ska tvångsmedel som kroppsbesiktning kunna göras på barn under 15 år, även DNA-analyser, för att klarlägga omständigheterna. Vid misstanke om narkotikaanvändning ska det vara möjligt drogtesta barn, även utan föräldrars tillstånd, för att avgöra socialtjänstens insatser.

– Det händer att man kommer och gör en razzia i en knarkarkvart och hittar även personer som är under 15 år. Det är oerhört angeläget att snabbt ta reda på om de har ett drogproblem. Man kan också tänka sig att väldigt unga som druckit sprit eller motsvarande där det finns anledning att kolla upp det och göra det snabbt, säger justitieminister Beatrice Ask till Ekot.

Det fastslås i förslaget att brott utförda av underåriga ska leda till konsekvenser, men understryks att straffen inte kan bli lika som för en straffmyndig person. Samtidigt ska barns rättssäkerhet stärkas genom att juridiskt biträde oftare utses, och alltid vid allvarliga brott.

• DYRARE FÖRÄLDRAANSVAR/ I ett annat lagförslag vill regeringen se skärpt skadeståndsansvar för vårdnadshavare. Föräldrar ska bli skyldiga att betala för vissa skador som barn orsaker via brott, högst en femtedel av prisbasbeloppet (cirka 8500 kronor). Idag behöver föräldrar inte ersätta sådana skador som barnen orsakar. Lagändringen kan – om det antas – börja gälla från 1 september.

Tema: BARNEN

De glömda barnen

fler måste upptäckas och få stöd

Flera barn föds på skuggsidan, utan att bli sedda. Växer kanske upp med förälder med riskbruk eller beroende av alkohol eller andra droger. Barnen får ofta ta ett stort ansvar hemma, undviker ta hem kompisar och löper större risk att själv senare i livet få sociala problem. Förr beräknades de till cirka vart femte barn, men siffran ansågs svajig. Sen användes beräkning om att minst 100 000 barn (4,5 – 5,2 proc.) ha förälder som fått beroendevård.

Ny CAN-genomgång 2019 av internationell forskning tyder åter på att vart femte barn i Sverige (430 000) någon gång under uppväxten haft förälder med alkoholproblem och 320 000 av dem farit illa.
Andra vuxna kan spela roll och göra något – lärare, elevvården, släkt, medmänniska, politiker…
Kampanjveckan Spela Roll.

Läs mer

Etiketter:

Annonser