Fängelsedom om mefedron kvarstår

STOCKHOLM Fängelsedomar på fyra år respektive 3,5 år kvarstår för en ung man och hans flickvän för grovt narkotikabrott. Det beslutar Svea hovrätt i första domen om nätdrogen mefedron.

Den 19-åriga pojken och den 20-åriga flickan greps i oktober vid en husrannsakan av
Länskriminalens ungdomssektion i Järfälla utanför Stockholm. Dessutom greps en misstänkt köpare av narkotika.

När den 19-årige säljaren och köparen hade gripits så försökte flickan föra iväg narkotika, kontanter och mobiler i sin handväska, men greps utanför lägenheten. I väskan påträffades bland annat 156 gram mefedron, 24,6 gram kokain och över 55 000 kronor.

Då mefedronet hade 95 procents renhet, så motsvarar drogen omkring 3 000 doser, vilket och mängden 156 gram överstiger gränsen till grovt brott med råge. Detta om man jämför mefedron med ecstasy och kokain i farlighet, vilket en sakkunnig specialist hävdade i tingsrätten.

Båda ungdomarna överklagade Attunda tingsrätts fängelsedomar. 19-åringen hävdar att han levt under dödshot och förvarat drogerna som en gentjänst. Dels visst han inte att mefedron var narkotikaklassat. Något som regeringen gjorde förra våren, bland annat efter ökad spridning och ett dödsfall.

Flickan som uppgav att hon följt med sin pojkvän vid flera säljresor till Stockholm city, påstod att hon känt sig tvingad och trodde mefedronet var metamfetamin, som har något lägre straffvärde.

Men hovrätten fastställer alltså i måndags tingsrättens domar för ungdomarna. Straffvärdet för innehavet skulle ligga på 6-7 års fängelse för mefedronet och kokainet cirka ett år. Men domstolarna har tagit hänsyn till de åtalades unga ålder och att det inte funnits rättspraxis vad gäller mefedron tidigare.

Det unga paret, som även döms för ringa narkotikabrott, ska kvarstanna i häkte till dess domarna vinner laga kraft. Flickan som inte är dömd tidigare har egna missbruksproblem.

Måndagens hovrättsdom är den första om mefedron och kan bli prejudicerande för andra fall med nätdrogen. Minst två andra tingsrättsdomar har överklagats, och flera härvor med mefedron utreds runt landet.

Före årsskiftet klassades även efterföljaren metedron och en första tingsrättsdom kom förra måndagen i Borås, även då utdömdes fängelse.

• Även Storbritannien väntas nästa månad ta steg mot att narkotikaklassa mefedron, då regeringens rådgivande organ ACMD förväntas göra sådana rekommendationer, enligt The Times. Spridningen av oklassade droger, “legal highs“, ökar snabbt i landet.

Etiketter:

Annonser