Lex Sarah även för socialarbetare

STOCKHOLM Regeringen föreslår att Lex Sarah utvidgas till skyldighet för anställda att anmäla fel och brister inom hela socialtjänsten, inklusive verksamhet vid Statens Institutionsstyrelse. Avslöjande om barn som farit illa har påskyndat förslaget till lagrådet.

Lex Sarah ålägger idag främst personal som arbetar inom äldreomsorg och med personer med funktionshinder att anmäla missförhållanden. Nu utvidgas anmälningsskyldigheten till att gälla inom hela socialtjänsten, även barn- och familjeomsorg, samt statliga vården SiS.

Socialarbetare ska bli skyldiga att anmäla alla missförhållanden – inte bara grava – till arbetsgivaren, inte bara bör som det står i deras etiska regler idag.

– Det måste finnas en öppenhet i verksamheterna och en daglig systematik i kvalitetsarbetet inom hela socialtjänstens verksamhetsfält, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD) i en kommentar till fredagens förslag till skärpning.

Uppmärksammade fall med barn som farit illa har drivit på förslaget. Ministern tycker det är en brist att barn- och ungdomsvården inte har omfattats av lex Sarah.

• Det var undersköterskan Sarah Wägnert, som 1997 larmade om vanvård på ett vårdhem för gamla i Solna, som kom att ge namn till bestämmelsen i kapitel 14, paragraf 2 i socialtjänstlagen.

Tema: BARNEN

De glömda barnen

fler måste upptäckas och få stöd

Flera barn föds på skuggsidan, utan att bli sedda. Växer kanske upp med förälder med riskbruk eller beroende av alkohol eller andra droger. Barnen får ofta ta ett stort ansvar hemma, undviker ta hem kompisar och löper större risk att själv senare i livet få sociala problem. Förr beräknades de till cirka vart femte barn, men siffran ansågs svajig. Sen användes beräkning om att minst 100 000 barn (4,5 – 5,2 proc.) ha förälder som fått beroendevård.

Ny CAN-genomgång 2019 av internationell forskning tyder åter på att vart femte barn i Sverige (430 000) någon gång under uppväxten haft förälder med alkoholproblem och 320 000 av dem farit illa.
Andra vuxna kan spela roll och göra något – lärare, elevvården, släkt, medmänniska, politiker…
Kampanjveckan Spela Roll.

Läs mer

Etiketter:

Annonser