Khat – svårstoppad tuggdrog

MALMÖ/STOCKHOLM Smuggling av tuggdrogen khat fortsätter. Missbruket för med sig sociala problem och utanförskap för redan marginaliserade invandrargrupper. Nu efterlyses ett politiskt tryck för att transitländerna Holland och Storbritannien ska stoppa drogen.

Förra året beslagtog tullen i Malmö vid 240 olika tillfällen, nära tio ton khat (kat). Och i januari hela 1,2 ton ytterligare av drogen. Växtdrogen utgör i särklass svenska tullens största beslag av illegala droger (10,3 ton ifjol i hela landet).

Det finns beräkningar om att idag uppåt 800 ton khat smugglas från Afrika till marginaliserade flyktinggrupper i Norden via flygplatser i Amsterdam och London. Hanteringen omsätter hundrals miljoner kronor, men drogen är knappt känd bland allmänheten.

– Missbruket är omfattande bland vuxna somaliska män. Fler än hälften av dem tuggar khat. Det finns bara ett sätt att få bort missbruket och det är att drogen narkotikaklassas i Holland och Storbritannien, säger Jama Osman Ismail, ordförande vid Somalilands förening, till Drugnews.

Ett problem är att drogen är så lätt att få tag i. FN har narkotikaklassat rusämnena i khat, men inte själva växten, vilket nordiska länderna gjort. Drogen är centralstimulerande som amfetamin, men har lägre koncentration, långsammare effekt och anses därför mindre skadlig av flera. Trots rapporter om avmagring, psykoser, depression och passivisering. I Holland och Storbritannien ses den som en grönsak.

Rusdosen är cirka 25 gram som tuggas, missbrukare kan sitta en hel dag och stoppa in växtdelar i munnen. Männen sitter tillsammans, tuggar och diskuterar, att sköta arbete blir svårt.

Frustration sprider sig bland östafrikaner i Sverige när drogen splittrar familjer och förstör hälsa och ekonomi. När de ringer och tipsar polisen om smuggling och försäljning av khat, så kommer polisen ibland inte. Bland annat för att straffsatserna är låga och gränsen till grovt narkotikabrott är hög.

Myndigheters ointresse att ingripa sänder signaler till unga invandrare att droger inte är så farligt. Risken är att de börjar med andra preparat också. Men också att nya grupper av nyfikenhet prövar khat.

– Khat är ett problem som inte längre bara rör den somaliska gruppen. Jag har hört att det även börjat sprida sig till svenska ungdomar, säger Bernt Pettersson, kanslisamordnare på Sveriges invandrare mot narkotika.

Det är ett välorganiserat nätverk som sköter transporten från Östafrika på några dagar efter skörd eftersom rushalten (av substanserna kat, katinon och katin) snabbt avtar. Ofta läggs khat i bananblad i jutesäckar för att torka långsammare.

Smugglingen går alltså via EU-länder där khat ses som vilken grönsak som helst. I Holland tar smugglare vid för att förse den lukrativa marknaden i Tyskland och Skandinavien. Där kostar tio kilo motsvarande 2000 kronor, i Sverige 10 000, en förtjänst för en ordinär smuggelresa blir 80 000–160 000 kronor.

– Missbruket ökar och situationen förvärras hela tiden, nu måste våra politiker agera kraftfullt med tryck mot dessa länder. Det är faktiskt grov organiserad narkotikabrottslighet det handlar om, säger Petter Norman, tullkriminalens khatexpert i Malmö, till Drugnews.

Khat narkotikaklassades i Sverige 1989, men gränsen till grovt narkotikabrott är hög, hela 200 kilo. Det vet ligorna som därför oftast smugglar in mindre mängder i landet. Straffen blir då lägre vid upptäckt, från böter till något års fängelse.

Det är sällan somalier som smugglar, utan personer från andra grupper som rekryteras. Det har hänt flera gånger att khatsmugglare som vinkas in för kontroll på Öresundsbron trycker gaspedalen i botten och har kört i diket. Med risk för eget och andras liv.

Tullkriminalen har tillsammans med rikspolisstyrelsen och lokala polismyndigheter i landet försökt kartlägga vart khat tar vägen.
– Vi har funnit att Sverige även är transitland till Norge. Dessutom vet vi att organisatörerna transporterar khat till städer där det finns en stor somalisk population, säger Petter Norman vid Skånetullen.

Åklagare har hittills haft svårt att driva fall i domstolar för att sänka gränsen för grovt brott vad gäller khat. Och regeringen har misslyckats med att få transitländerna att stoppa smugglingen. Holländska staten tjänar tvärtom tullavgifter på införseln av khat.

– Det har varit lite motigt att få gehör. Vi har fört billaterala samtal på tjänstemannanivå med britter och holländare, men i egna riskanalyser har de kommit fram till att khat inte utgör tillräckligt stort problem för att narkotikaklassas, säger Ralf Löfstedt, ämnesråd på Socialdepartementet, till Drugnews.

Dessutom har en expertgrupp på WHO för ett par år sedan beslutat att inte rekommendera FN att föra in khat under narkotikakonventionerna.

Så för stunden återstår att arbeta nationellt med frågan. Enligt regeringen ser man allvarligt på khat-missbruket och hänvisar till flera projekt där invandrargrupper tillsammans med socialtjänst och polis lokalt arbetar med problemet.

Etiketter:

Annonser