Fängelse i första dom om metedron

BORÅS Två år och fyra månaders fängelse för grovt narkotikabrott. Det blir straffet för en 20-årig man i Borås i första domen i landet om nätdrogen metedron som förbjöds i december. /Butylon och MDPV är två andra syntetiska preparat som förbjuds från idag.

Domen meddelades av Borås tingsrätt på måndagen.
Metedron – som liknar tidigare förbjudna drogen mefedron – narkotikaklassades så sent som 9 december ifjol.

Bara nio dagar senare greps 20-åringen med 26,7 gram metedron i en påse som han skulle leverera. Han hade dragit på sig spelskulder och han hade åtagits sig att förvara och överlämna det vita pulvret som en delbetalning.

Mannen hävdar att han inte visste att preparatet var förbjuden. Han medger dock att han efterforskat om preparatet på internet och försök ta reda på drogens pris av kompisar. Något som tillsammans med att han försökte dölja preparatet vid polisgripandet talar för att han “insett att sannolikheten för att det var narkotika var mycket hög och även att det kunde vara ett preparat som kunde betecknas som tung narkotika“, skriver rätten i domen.

I påföljden har domstolen tagit hänsyn till mannens låga ålder. Han ska även erbjudas hjälp för sitt spelmissbruk. Han blir kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.

Var exakt straffgränser slutligen landar är ännu inte klart. Tre tidigare fängelsedomar om mefedron har överklagats. Tiden för överklagan av denna första metedron-dom går ut 22 februari.

• Metedron är en centralstimulerande och hallucinogen drog som tillverkas i Kina och sprids som sin föregångare mefedron via nätsidor till ungdomar. De jämförs i farlighet med ecstasy och missbruksdosen är cirka 50 milligram. Det innebär att beslaget i Borås motsvarar omkring 500 doser. Flera dödsfall bland unga kan knytas till dessa nätdroger.

• Nätdrogerna Butylon och MDPV (Methylenedioxypyrovalerone), också i gruppen katinoner med centralstimulerande och hallucinogena effekter, är förbjudna att hantera och använda från 1 februari.

Etiketter:

Annonser