Prishöjning på receptfria läkemedel

STOCKHOLM När marknaden för receptfria läkemedel avreglerades, så chockhöjde läkemedelsindustrin priset på ett trettiotal populära mediciner. I dagarna öppnas det första privata apoteket på tre decennier.

Receptfria läkemedel som värktabletter, nässprejer och hostmediciner kan från i november säljas i över 3000 matbutiker, kiosker och bensinmackar.

Nu visar en granskning av Dagens Nyheter att flera läkemedelsbolag höjde priset före avregleringen. Av statliga Apotekets femtio mest sålda receptfria produkter, så höjdes priset på ett trettiotal januari till oktober. I snitt höjdes de med 11 procent, sex varor med över 20 procent och störst prisökning stod hostmedicinen Theracough för med nära 50 procent.

Storsäljaren Alvedon ökade med nästan 40 procent per tablett, sedan på begäran av Läkemedelsverket förpackningarna skulle minskas av säkerhetsskäl. Paket med 30 tabletter minskade till 20, med prissänkningen var bara tre kronor.

Apoteket har inte ändrat sina marginaler, samtidigt som flera läkemedelsbolag anger att omsättningen ökat, särskilt på receptfria produkter. Men konkurrensen väntas öka framöver.

– Jag tror att industrin passade på för den visste att det skulle bli tuffare tider, säger Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket, till DN.

• Första privata apoteket sedan 1971, Påfågeln i Stockholm, återinvigdes i söndags av socialminister Göran Hägglund som en följd av att apoteksmonopolet nu hävts. Ökad konkurrens och fler apotek är tänkt ska leda till bättre öppettider och service. Däremot kommer priset på receptbelagda mediciner knappast att bli lägre.
Avregleringen har kritiserats av politiska oppositionen.

Etiketter:

Annonser