Danmark börjar dela ut heroin

KÖPENHAMN Danska narkomaner kommer från februari erbjudas gratis heroin när en omstridd lag träder i kraft. Först ut blir Odense och Köpenhamn.

En månad senare är börjar utdelning i kommuner runt huvudstaden medan heroinister i Esbjerg får avvakta till i sommar. Staden Århus tar ställning om en månad om man vill delta medan Ålborg röstat nej till programmet.

Omkring 230 grava missbrukare kommer till en början få statligt heroin till en skattekostnad av cirka 95 miljoner svenska kronor, rapporterar Ritzau och TT.

Efter uppmärksamhet om att unga flickor utnyttjades sexuellt i utbyte mot heroin och en stormig dansk debatt om missbruksvård med hänvisningar till försök i Schweiz och Holland, så antogs lagen 2008. Men tillämpningen har diskuterats vidare och det har tagit tid att finna lokaler och personal.

Den kontroversiella heroinförskrivningen (läkemedlet Diamorfine) uppges minska kriminalitet bland heroinister och underlätta deras vardag. Motkrav för att få statligt finansierade droger är att de måste infinna sig mellan en och tio gånger per dag till kliniken.

Heroinförskrivningen ska utvärderas efter några år.
– Men när vi väl påbörjat på denna väg, så går det inte att vända. Det vore oetiskt att sedan förvägra en påbörjad behandling, sade Köpenhamns medicinskt ansvarige i programmet, överläkare Christian Hwid på stadens socialförvaltning, till Drugnews ifjol.

• Norge utreder för närvarande om heroinförskrivning är en möjlig metod att möta landets opiatproblem. Folkhälsominister Maria Larsson (KD) har varnat för den danska vägen i narkotikapolitiken.

Etiketter:

Annonser