Provköp av tobak och folköl otillåtet

ÖSTERSUND Myndigheter får inte skicka ut ungdomar för att testköp av folköl och tobak. Metoden som brukas för att undersöka butikers ålderskontroll har inte stöd i nuvarande lag, enligt Justitieombudsmannen.

JO fastslog i ett beslut i december ifjol att provköp som arbetssätt för lokalt och regional tillsynsarbete saknar stöd i dagens alkohollagstiftning. Förfarandet uppdagades vid en inspektion i Karlskrona där kommunen vid sin tillsyn provhandlar alkohol.

JO menar att det strider mot principen att inte tillåta dold myndighetsutövning.

Socialdepartementet såväl som Folkhälsoinstitutet har uppmärksammats på förhållandet. FHI vill se en lagändring som möjliggör metoden av provköp av tobak och alkohol.

– Vi är av den uppfattningen att vi tycker att det är en effektiv och bra metod, men den måste naturligtvis ha ett stöd i lagen, säger Matz Larsson, chef för tillsynsenhet på FHI, till Accent.

• Ungdomens nykterhetsförbund gör också på eget initiativ ålderskontroller av hur livsmedelsbutiker sköter ålderskontroller. Lyckas minderåriga köpa så har man polisanmält butiken.

I Sverige är åldersgränsen 18 år för att få köpa folköl och tobaksprodukter, det är butiken som vid överträdelse begår brott, inte kunden.

Etiketter:

Annonser