Småskalig kokaodling tillåts Bolivia

LA PAZ Nu vill Bolivias president Evo Morales göra det möjligt för landets bönder att på små arealer odla kokaplantor. Kokablad är huvudingrediens vid tillverkning av kokain.

Morales sade i ett uttalande före nyår att han ska föreslå en lag som gör det möjligt för bolivianska bönder att på en yta av 40 X 40 meter odla kokaplantor.

Evo Morales, som också är ordförande för kokaodlarna i Bolivia, spår att lagförslaget kommer att antas eftersom han har en klar majoritet – 64 procent – i den lagstiftande församlingen, enligt flera medier.

Redan nu tillåts odling av koka på 12 000 hektar i landet för traditionellt bruk, men den lagen ställer inga villkor för hur stora arealer individuella bönder kan odla.

Den tidigare kokaodlaren Morales har förfäktat i FN, senast i våras, att koka bör legaliseras och tas bort från internationella narkotikalistan. Han ser den som en slags traditionell medicin.

Morales har dock hamnat i konfrontation med USA som anser att Bolivias odlingar bör förbjudas. Ifjol utvisades USA:s ambassadör och ett antal amerikanska DEA-agenter, anklagade för att ha konspirerat med Morales politiska motståndare.

Även om Bolivia tillåter kokaodling, så tar regeringen avstånd från kokainproduktion. Landets antidrogpolis beslagtog förra året 26,6 ton kokain och 16 laboratorier förstördes.

Men Bolivia är tredje största kokainproducent i världen. Enligt en FN-rapport steg kokainproduktionen i landet till 113 ton år 2008, en ökning med nio procent. Totalt producerades i Anderna omkring 845 ton kokain (varav 430 ton i Colombia, 302 ton i Peru och 113 ton i Bolivia), jämfört med nära 1000 ton året före.

Etiketter:

Annonser