Dyrare vodka ska gynna rysk folkhälsa

MOSKVA Vodkan i Ryssland blev från årsskiftet nära dubbelt så dyr, nu ett minimipris på motsvarande 21 kronor för en halv liter. Fler åtgärder är att vänta för att få bukt med landets höga alkoholkonsumtion.

Införandet av ett minimipris på den fortfarande populära ryska vodkan till 89 rubel halvlitern (vanligaste storlek av starkspriten) är ett led i regeringens försök att minska alkoholskadorna.

I somras redovisade en forskningsstudie att alkohol ligger bakom nära 60 procent av mäns och var tredje kvinnas för tidiga död i Ryssland. President Medvedev sade en tid senare att han var chockad över att medelryssen dricker motsvarande 18 liter ren alkohol om året och gav order om insatser för att sänka konsumtionen.

Under hösten har priset på öl höjts, en dryck som haft en kraftig ökning i hela befolkningen. Ny ett rekordhögt minimipris på vodka införts. Flera kampanjer mot alkoholen är aviserade. Regeringen har bland annat föreslagit förbud mot förtäckt alkoholreklam, minskade försäljningstider av alkoholdrycker och skarpare varningstexter.

Med skärpt alkoholpolicy i två steg närmaste två åren och ändrade dryckesvanor hoppas man kunna minska konsumtionen till en tredjedel till år 2020.

Men ryska ledningen måste samtidigt gå en försiktig balansgång.
Även om många stöder insatser för att minska landets alkoholproblem, så riskerar hembränt öka när alkoholpriserna höjs. Dessutom har tidigare ledare som försökt styra ryssarnas drickande mötts av våldsam misstro. Något som drabbade forna sovjetledaren Gorbatjov när han försökte minska ryssarnas alkoholkonsumtion.

– Det viktigaste är kunskap i frågan. Du kan inte stoppa alkoholism genom att bara höja priserna. Tillbaka under 1980-talet Gorbatjov gjorde det. Och det fungerade inte. Det var ett fullkomligt misslyckande, säger doktor Jeannot Hoareau, Europeiska centret för psykoterapi, till ryska RT.

Han vill problematisera och menar att bakom alkoholism bland ryssar finns, såsom i resten av världen, även ångest, depression och problem som människor inte kan hantera på egen hand.

Etiketter:

Annonser