Tjeckien riskerar bli drogcentral

PRAG Från årsskiftet avkriminaliserar Tjeckien mindre innehav av de flesta narkotikapreparat, såväl cannabis och LSD som heroin och kokain. Grannländer och inhemska skeptiker oroas nu för att landet i Centraleuropa blir en ny drogcentral.

Tjeckiska regeringen förklarar lagändringen med att så många ungdomar använder droger att det blivit ett “folkhälsoproblem“ och att lindringen ska ses som del i brottsbekämpning. Skolelever 15-16 år i Tjeckien toppar med 45 procent enkäter i Europa om att någon gång använt cannabis. Nära en tredjedel av landets ungdomar missbrukar drogen regelbundet.

Den något otydliga logiken bakom uppgivenheten gör att landet får mer liberala regler än Holland och sällar sig därmed till Mexiko där åtalseftergift ges för mindre innehav av “tyngre“ droger.

Avkriminaliseringen godkändes redan ifjol av tjeckiska regeringen, men rättsväsendet fick tid att avgöra var gränserna för mindre innehav för eget bruk skulle gå. Övre gränsen har nu fastställt till 5 gram för hasch, 15 gram för marijuana (eller 5 plantor), 40 bitar psykedeliska svampar, 5 LSD-tabletter, 2 gram amfetamin/metamfetamin, 1,5 gram heroin och 1 gram kokain, rapporterar sajten Actnow.

Det innebär att bekämpning av alkohol blir nu strängare än av narkotika, varnar tjeckiska kritiker. Landet har som enda EU-land exempelvis gjort det obligatoriskt att använda alkoholkontroller vid alla trafikkontroller.

Risken ökar för att Tjecken blir en legal narkotikazon med såväl ökat inhemskt missbruk som lagring och transitsmuggling av droger inom EU. I Ungern där även mindre innehav kan leda till fem års fängelse, möts Tjeckiens nya narkotikalagar med misstro. Och i Polen undrar borgmästare i gränsstäder hur man ska lyckas föra en restriktiv drogpolitik när Tjeckien mjukat upp sina regler, rapporterar SR Ekot.

Etiketter:

Annonser