Forum för barn startas av kungaparet

STOCKHOLM Kung Carl XVI och drottning Silvia har tagit initiativ att skapa ett nytt forum för samtal och erfarenhetsutbyte om barns och ungas situation i världen. Det berättade kungen i sitt traditionella tal på juldagen.

Initiativet tas med utgångspunkt från FN:s barnkonvention som fyller 20 år i år.
– World Child and Youth Forum ska inspirera och stödja så att FN:s barnkonvention efterlevs. Vi hoppas att det första forumet ska kunna hållas i Stockholm i slutet av nästa år, sade kungen i jultalet som sändes i SR P1 och SVT.

Han beskrev initiativet som en “gemensam dröm“ som kungaparet länge haft och berättade om hur de under resor världen över bevittnat barns verklighet och de orättvisor många bar lever i. Upplevelser som inte bara väckt medkänsla utan en vilja att försöka bidra och förbättra levnadsvillkoren för barn och ungdomar, berättade han.

Kungen har också inspirerats av ideella organisationer och scoutrörelsen, som betydde mycket för honom när hans far tidigt gick bort.

– Föräldraskapet gör även att engagemanget för andra barn och ungdomar växer. Vi känner att det med vår position följer en förpliktelse att försöka bidra till att förbättra villkoren för barn och ungdomar runtom i Sverige och i världen, sade han.

I jultalet vände han sig även till landets arbetslösa, särskilt ungdomar och invandrare, och lyfte fram “vardagens hjältar“ som arbetar inom exempelvis vård- och äldreomsorg.

Han sade också att miljömötet i Köpenhamn var steg i rätt riktning, men kanske inte så långt som många hoppats. Han berättade om förberedelserna inför sina båda döttrars giftermål nästa år, om att han var lycklig över att de kan gifta sig med “sitt hjärtas val“ vilket inte alltid var självklart förr.

Generalsekreterare för World Child and Youth Forum blir Malin Dahlberg Markstedt och forumet ska inrätta ett kansli hos World Childhood Foundation i Stockholm.

• I FN:s barnkonvention, (via BO) antagen 1989, bygger på fyra principer om att barn har rätt till likvärdiga villkor, att deras bästa ska beaktas via alla beslut, att barn har rätt till liv och utveckling samt att barn har rätt att säga sin mening och få den respekterad. I artikel 33 anges att barn ska skyddas från droger.

Etiketter:

Annonser