Operation Gåsen når unga droganvändare

STOCKHOLM Polisens aktion mot cannabis bland ungdomar i södra Stockholm har efter en månad lett till att 151 misstänkta rapporterats, varav 37 är under 18 år och har erbjudits vård.

Söderortspolisens satsning “Operation Gåsen“ betecknas redan som en framgång. Målet att nå minst ett hundra unga och motivera till vård är på gång och polisen lär sig nya arbetssätt.

– Vi poliser har dessutom lärt oss mer om arbetet kring narkotika. Genom insatsen har vi också lyckats nå personer som vi annars inte hade upptäckt – många av de rapporterade är sedan tidigare okända av polisen, säger Kerstin Solberg, informationsansvarig på Söderortspolisen, till Svenska Dagbladet.

Operationen innefattar yttre polisstyrkor och särskilda utredare på länskriminalen. Det sker i samarbete med landstinget, socialtjänsten och Mumin (Maria ungdom motiverande interventioner, där även en särskild polisstation för unga finns). Vid gripande av unga misstänkta för ej grova narkotikabrott, körs de till mottagningen för samtal och erbjudande om behandling.

Polisen konstaterar att tillgången på narkotika är god i huvudstaden. Av de 136 som rapporterats för ringa narkotikabrott (oftast eget bruk) första månaden är 29 minderåriga och av de 59 som gripits för innehav är 8 under 18 år. Dessutom har ett 20-tal anhållits och 8 häktats misstänkta för langning och grövre brott.

Operation Gåsen (ett av flera smeknamn på cannabis i rökbar form) fortsätter.

Etiketter:

Annonser