Ökad opiumodling i Burma

BANGKOK Opiumodlingen i Burma ökar oroande, de tre senaste åren har odlingsytan ökat nära 50 procent, enligt en ny FN-rapport om Sydostasien.

Området Gyllene Triangeln – gränstrakterna Burma, Laos och Thailand – var förr epicentrum för opiumodling och herointillverkning i världen. Men efter insatser för fattigbönder med alternativa grödor, demokratiutveckling och internationellt samarbete minskade opiumodlingen fram till 2006.

Den stora opiumodlingen övertogs istället av Afghanistan där idag över 90 procent av allt heroin i världen härrör ifrån.

Men i en ny rapport från FN:s narkotikakontrollorgan, UNODC, som presenterades i Bangkok i måndags så redovisas oroande trender i Burma (Myanmar).
Odlingen av opium har åter tagit fart och ökar för tredje året i rad. Över 31 000 hektar används nu för illegal odling, en ökning med 11 procent sedan ifjol.

Produktionen av råopium i Burma fortsatte dock att minska något (till cirka 330 ton) eftersom skördarna blev sämre (10,4 kilo opium per hektar). I grannlandet Laos ökade odlingsytan med 19 procent till 1900 hektar (6 kg/hektar), medan Thailand beräknas ha endast 211 hektar (15,6 kg/hektar) opiumfält.

Även om odlingsytan av opium i Gyllene Triangeln bara kanske är omkring 34 000 hektar, en fjärdedel av odlingsområden i Afghanistan, så “går trenden i fel riktning“, enligt UNODC:s chef Antonio Maria Costa.

En ökad instabilitet i nordöstra Burma, (Shan) där militanta minoritetsgrupper sedan länge gör uppror mot militärregimen, driver på knarkodlingarna. Vinsterna från narkotikan går till vapen.

FN-organet varnar även för att regionen kring Mekongfloden håller på att bli en stor tillverkare av syntetiska droger såsom metamfetamin och även ett växande inhemskt missbruk. I rapporten uppmanas länderna och finansiärer till fortsatta satsningar för att bekämpa ett växande drogproblem i Sydostasien.

• Fotnot: FN-rapporten ”Opium Poppy Cultivation in South East Asia” (119 sidor, pdf-fil).

Etiketter:

Annonser