Många begärs häktade i dopinghärvan

SUNDSVALL/MALAGA Dopinghärvan växer efter onsdagens razzior. I Spanien har en svensk kvinna gripits och en man efterlysts. Totalt 41 personer har nu anhållits misstänkta för grovt brott, varav 32 ska begäras häktade på fredag. Beslagen är stora av bl a anabola steroider, tillverkningsutrustning och 1,5 miljoner i kontanter.

Det är polisen i Sundsvall och Västerbotten som nu ska leda den fortsatta utredningen efter onsdagens tillslag i Operation Liquid. En av de största dopinghärvorna någonsin.

– Beslagen är långt större än vad vi kunnat drömma om. Vi har problem med transporter och lagring, säger polisens informationschef Börje Öhman i Västernorrland, till Drugnews.

Det handlar om stora mängder anabola steroider, både färdiga och råvaror, utrustning för paketering, kontanter på 1,5 miljoner kronor, (brottspengar och kvarstad för kronofogden). Men även beslag av narkotika och vapen har gjorts.

Myndigheterna kom nätverket på spåren efter ett stort dopingbeslag på Arlanda i maj. Därefter har härvan bara växt runt landet. Razziorna som var först planerade till slutet av november, men flyttades fram till i onsdags morse. Omkring 300 poliser deltog, bland annat polisens nya aktionsgrupper mot grov brottslighet användes vid razziorna.

I Malmö greps fyra personer och två togs in till förhör, i Göteborg greps sex personer, i Eskilstuna en person, i Örebro greps nio, i Karlstad greps 12 personer och två hämtades till förhör, i Sollefteå greps en person, i Örnsköldsvik två personer och i Umeå greps sex personer, och en togs till förhör.

Dessutom greps i onsdags eftermiddag en 42-årig kvinna i Malaga sedan en europeisk arresteringsorder gått ut via Eurojust och Interpol. Beslaget av utrustning för tillverkning av dopingmedel fylld en halv lastbil, enligt polisen. Däremot kom en 43-årig man undan som nu är internationellt efterlyst.

De flesta gripna är mellan 20 och 35 år och umgås i kroppsbyggarkretsar. Några är kända av polisen sedan tidigare. Redan på fredag planeras 32 av de anhållna att begäras häktade på sannolika skäl misstänkta för bland annat grovt dopingbrott, smuggling och penninghäleri.

– Det handlar nu om misstänkta för illegal hantering och försäljning av dopingmedel. Köparna som är många fler ska vi att söka upp senare, de får nog vänta och svettas tills vi är klara med första delen av utredningen som nog tar hela våren, säger Börje Öhman.

• Fotnot: En ny utredning beräknar att minst 10 000 svenskar dopat sig senaste året. All hantering med dopingmedel förbjuden, grovt brott kan leda upp till fyra års fängelse. Även bruk av doping är numer otillåtet. Regeringen vill höja straffet för grovt brott uppåt närmare nivåer för narkotika, som har tio år som maxstraff.

Etiketter:

Annonser