40 greps i flera dopingrazzior

STOCKHOLM Vid samordnade razzior mot dopingbrott greps tidigt i onsdags morse 40 personer. Vid tillslagen deltog omkring 300 poliser på nio orter runt landet, som några viktiga platser i sammanhanget anges Karlstad, Örebro och Umeå.

“Operation Liquid“ inleddes exakt klockan 06.00 i onsdags morse då polis slog till mot bostäder på nio platser. Inom några minuter hade 40 personer, både män och kvinnor, gripits som var anhållna i sin frånvaro misstänkta för dopingbrott. Dessutom hämtades fem personer till förhör.

Vid flera av husrannsakningarna har stora beslag gjorts. Polisen har även försökt säkra tillgångar och egendom som finansierats genom vining av brott, uppger polisen i ett pressmeddelande.

Dopingrazzior genomfördes på följande orter: i Umeå, Sollefteå, Örnsköldsvik, Stockholm, Örebro, Eskilstuna, Karlstad, Göteborg och Malmö. De samordnas av polismyndigheten i Västernorrland och förutom de flera hundra poliserna har samordning skett med Tullverket, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten.

Spaningar inleddes i våras efter ett stort beslag av tillväxthormoner på Arlanda flygplats. Enligt polisen handlar härvan om en organiserad och mycket omfattande hantering av dopingpreparat i hela landet som omsatt mycket pengar.

En presskonferens hålls i Sundsvall om operationen och mer information utlovas senare.

• Så sent som i tisdags inbjöd regeringen till en stor expertkonferens och hearing om doping i Sverige. Enligt en ny kartläggning har minst 10 000 svenskar använt dopingpreparat, exempelvis anabola steroider, senaste året. Många av dem är unga män som tränar på gym.

Tullen har också gjort ökade beslag senare år och tillgången på dopingmedel anses stor. Regeringen förbereder ett förslag till våren för att kraftigt skärpa straffet för grova dopingbrott som idag anses lågt.

Etiketter:

Annonser