Spanska smugglare flydde till Gibraltar

LA LINEA En narkotikajakt i Gibraltarsundet ledde i måndags till diplomatiska förvecklingar mellan Spanien och Storbritannien. Guardia Civil hade upptäckt två cannabissmugglare som dock flydde in på brittiskt territorium. De misstänkta har nu överförts till Gibraltar.

Det var i måndags natt som en av Guardia Civils partullbåtar upptäckte en misstänkt båt i de smugglartäta farvattnen. Spanien har sedan länge ständigt patrullbåtar i området för att försöka hindra de snabba motorbåtar som regelbundet kör från Marocko med cannabis, men också för att upptäcka människosmugglare.

När motorbåten upptäcktes var den på väg mot La Linea, den spanska gränsstaden. För att undkomma valde smugglarna att i stället köra in mot Gibraltar. På stranden greps de två misstänkta smugglarna som vid en kontroll visade sig vara från Galicien, berättar El Mundo.

Men då dök brittisk polis upp. De fyra civilgardisterna överlämnade sina vapen och de gripna smugglarna utan motstånd. Efter två timmar släpptes poliserna.

Den spanske inrikesministern Alfredo Pérez Rubalcába har personligen ringt Gibraltars regeringschef, försteminister Peter Caruana, och bett om ursäkt för gränskränkningen. Ursäkten godtogs.

De misstänkta smugglarna sitter nu i brittiskt förvar i Gibraltar, där också narkotikan finns beslagtagen.

Flera gränsincidenter har senaste tiden inträffat i området på grund av att det finns delade meningar mellan Spanien och Gibraltar om var territorialgränsen går. Britterna hävdar att de har ett territorialvatten på tre nautiska mil utanför klippan.

Gibraltar är ett gammalt tvisteämne mellan Spanien och Storbritannien. Madrid kräver att klippan ska återlämnas till Spanien, något som London avvisar.

Etiketter:

Annonser