Knarkfabrik sprängd i Sydafrika

JOHANNESBURG Amfetaminet “tik“, kemikalier och labbutrustning för narkotikatillverkning värt över en miljard kronor har beslagtagits av sydafrikansk polis vid en razzia på en bondgård utanför Johannesburg. Vid tillslaget greps två män.

Beslaget i knarkfabriken är det näst största i landets historia. Det gjordes i fredags morse vid en razzia på en farm utanför staden Brakpan, öster om Johannesburg.

Polisen beräknade inledningsvis det sammanlagda värdet av beslaget av färdiga “tik“ – metylamfetamin – till 1,2 miljoner Rand (ungefär lika mycket i svenska kronor) och värdet på kemikalierna och utrustningen en bit över en miljard Rand, men siffran kan stiga.

Tillslaget gjordes efter en intensiv period av underrättelseinhämtning och spaning och polisens uppger att det är nigerianska medborgare som står bakom fabriken.

– Detta är en jättelik anläggning och den har alla maskiner som behövs för tillverkning i industriell skala, men enligt våra underrättelser finns det ytterligare två likadana fabriker i produktion, säger polisöverintendent Tummi Golding till sydafrikanska Times Live.

De båda gripna männen 21 och 39 år gamla kommer snarast att ställas inför häktningsdomstol.

• “Tik“ är en vanligt förekommande drog i Sydafrika, tusentals ungdomar missbrukar den. Forskning vid University of Stellenboschs psykiatriska fakultet visar att hjärnan skadas vid regelbundet missbruk. Särskilt tonåringar vars hjärnor utvecklas riskerar kroniska skador av drogen.

Etiketter:

Annonser