Pilleravslöjare får journalistpris

Författaren och DN-reportern Ingrid Carlberg tilldelas Svenska Carnegie institutets journalistpris 2009. Hon har i reportageboken “Pillret“ blottlagt hur läkemedelsindustrin utnyttjar och berikar sig på människors psykiska ohälsa.

Hon får Carnegie-priset med motiveringen att hon “med nyfiken neutralitet, på ett djuplodande och lågmält sätt, kritiskt och konstruktivt analyserat ett av vår tids betydande hälsoproblem, nämligen läkemedelsterapi vid depression och ångest.“

Priset och ett stipendium på 25 000 kronor överlämnades i fredags av Peder Langenskiöld, verksamhetsansvarig på Carnegie institutet.

– Jag är oerhört glad och stolt över priset och ser det som en uppmuntran för en tålamodsprövande journalistik som tyvärr blir alltmer sällsynt, säger Ingrid Carlberg till Drugnews.

Uppmärksammade boken “Pillret“ (2008, Nordstedts och Månpocket) växte fram efter läsarreaktioner om en kvinnas självmord som Carlberg berättade om i Dagens Nyheter, där hon arbetar till vardags.

Hon beskriver bland annat hur försäljningen av antidepressiva läkemedel nära tjugofaldigades i början av 1990-talet, utan att sjukskrivningar för depressioner och ångest minskade. Om hur förskrivning av nya lyckopiller förskrivs till allt fler trots tveksamma diagnoser, de ideologiska striderna mellan “piller och prat“ och modern psykiatrisk forskning, från Freud till nobelpristagaren Arvid Carlsson.

Ingrid Carlberg reser frågor om diagnoser, om hur man handskas med livets mörker och varför uppåt 700 000 svenskar förskrivs SSRI-preparat som Prozac, Cipramil och Zoloft – som ger miljardintäkter till bolagen.

– Många medicineras i onödan och det finns ekonomiska intressen i definitionen av psykiska sjukdomar. Det är anmärkningsvärt att läkemedelsindustrin finansierar utbildning av läkare om dessa definitioner. Där har landstingen inte tagit sitt ansvar, säger hon.

Men hon understryker samtidigt att inget är svart eller vitt och att det finns patienter som behöver medicinerna och de som mår dåligt och borde få dem.

Ingrid Carlberg har även belönats med Vetenskapsjournalisternas pris och grävande reportars Guldspaden för bästa undersökande reportage med “Pillret“. I januari promoveras hon som hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Svenska Carnegie institutet grundades 1982 och vill främja forskning om drogmissbruk, kriminalitet och andra betydande nutida samhällsproblem. Man utdelar årligen ett pris till en journalist och en polis.

Etiketter:

Annonser