Huligan döms betala miljonböter

KÖPENHAMN Den berusade och arge 31-årige dansk som attackerade domaren i en EM-kvalmatch mellan Danmark och Sverige i juli 2007 döms att betala motsvarande nära 1,3 miljoner kronor i böter till danska fotbollsförbundet.

Mannen som bor i Sverige blev sprang in på plan efter att domaren Herbert Fandel blåst straff för Sverige i slutminuterna vid ställningen 3-3. Matchen bröts och Danmark dömdes till förlust 0-3.

Mannen fick avtjäna ett 20 dagars fängelsestraff för att ha sprungit in på plan. Dessutom bötfälldes danska fotbollsförbundet DBU av Uefa och fick spela två kvalmatcher i Århus med lägre publikintäkter.

DBU krävde i sin tur inledningsvis över 13 miljoner kronor av 31-åringen. Men mannen döms nu av Köpenhamns byret (tingsrätten) att betala 900 000 danska kronor. Rätten menar att DBU själv hade ansvar för det inträffade då säkerheten var bristfällig, rapporterar Sportbladet.

Även ägaren till arenan, Parken Sport och Entertainment, hade stämt mannen på mångmiljonbelopp, men drog tillbaka kravet.

Händelsen ledde till diskussioner om säkerhet vid idrottsarrangemang, men även om arenornas ansvar då alkohol ofta serveras där.

Etiketter:

Annonser