Victoria Silvstedt i antirök-kampanj

STOCKHOLM Grundlurade blev omkring 4 400 unga tjejer som sökte till Victoria Silvstedts nystartade modellagentur U-models. Nu har de istället fått veta att agenturen omvandlats till “Ugly models“ och filmlänkar om hur tobaksrökning förstör utseendet.

Med ett kontroversiellt kampanjgrepp så har stiftelsen A Non smoking generation åter slagit till för att uppmärksamma hur rökning förstör hälsan och tobaksbolagen lockar in ungdomar i tobaksberoende.

Man engagerade fotomodellen Victoria Silvstedt, några reklambolag och bildade en fejkad modellagentur som uppgav sig söka unga svenskor. Flera tusen svarade och skickade in bilder med hopp om att få chansen.

Men nu visar sig det hela vara en kampanj mot tobak!
Och under tobaksfria veckan rullar det hela igång med provocerande filmer och nätsajt om hur rökning förstör utseendet.

Information om hur tobaken förkortar livet når inte alltid fram. I enkäter uppger över 40 procent av svenska gymnasietjejer i årskurs 2 att de regelbundet röker.

– Vi gjorde kampanjen för att unga tjejer bryr sig mer om sitt utseende än om vad som händer med deras liv om många, många år, berättar Fredrik Söderhielm, generalsekreterare på A non smoking generation, för Drugnews.

Man vill visa att rökning inte är så glamoröst som tobaksbolaget ger sken av. Att ögonen blir grumliga, huden rynklig, tänderna och tandköttet missfärgas, håret bleknar, fingrarna gulnar och risken för benamputation ökar när kärlen förträngs av tobaksgiftet.

Man poängterar att man inte fördömer rökarna, utan att “vår fiende är tobaksindustrin“.

Men de unga förhoppningsfulla tjejer som sökte till Victoria Silvstedts agentur har ändå en chans: Alla sökande ska studeras av Mikas modellagentur och tidningen Veckorevyn kommer att erbjuda några utvalda att medverka.

Så här mejlar Adriana, en av de sökande, i en kommentar:
“Jag blev fullkomligt grundlurad. Men vad jag skrattade. Budskapet är otroligt bra, och det var ett mycket roligt sätt att få fram det på. Men jag hoppas såklart att MIKAS eller Veckorevyn kommer att ringa eller maila mig.“

• Länk till kampanjen “Ugly models – modellagenturen för rökare“.

Etiketter:

Annonser