Cannabis café öppnat i USA

PORTLAND Utmaningarna fortsätter mot USA:s narkotikapolitik. I fredags öppnade landets första “Cannabis Café“ i Portland, delstaten Oregon. Här kan personer som fått recept röka marijuana som medicin, så länge det sker lite undanskymt.

Det är den gamla erotikklubben Rumpspankers som nu blivit marijuana-café, som påminner om caféer i Amsterdam, och del i en liberaliseringsvåg som sveper fram. Hundratals dispensärer har vuxit upp i landet som skriver ut recept till personer som uppges behöva marijuana som medicin.

För att få komma in på caféet med plats för ett hundratal gäster med medhavt eller andras marijuana, så krävs marijuanaaid-kort, medlemskap i Norml, landets största organisation som vill legalisera cannabis, och dessutom betala fem dollar i inträde.
Medlemmarna kan röka där inne, så länge de är utom allmän insyn. Pressen bjöds in till invigningen, marijuana och dofter förevisades, men inga bilder på rökande gäster fick dokumenteras.

I delstaten Oregon finns 21 000 licensierade marijuanapatienter, deras läkare kan ha ordinerat drogen för åkommor såsom Alzheimers, diabetes, multipel skleros, fibromyalgi, Tourettes syndrom…

Rumpspankers, som ska byta namn, har matservering, men inga alkoholrättigheter. Caféägaren vill även anordna marijuana-inspirerade bröllop, filmfestivaler och dans i tvåvåningsfastigheten.

– Vår plan är att utveckla verksamheten med seminarier och odlingsundervisning, sade Madeleine Martinez, ordförande vid Oregons avdelning av NORML, till Reuters.

Men bland allmänheten i Portland går meningarna isär, alla är inte odelat positiva till caféet.

Stället öppnar en månad efter Obama-regeringens nya direktiv till federala myndigheter att inte åtala patienter och marijuana-dispensärer i det dussintal delstater som godkänner cannabis som medicin.

Enligt federala lagar i USA är det förbjudet att inneha, odla, distribuera och använda drogen. Regeringen understryker att man inte kommer att tillåta illegal narkotikahantering som försöker dölja sig bakom delstatslagar om medicinsk marijuana.

• Fotnot: Video från invigningen av Cannabis Café (behövs Flash player).

Etiketter:

Annonser