Smaksatt tobak lockar nya kunder

WASHINGTON/STOCKHOLM Smaksatt tobak har förbjudits i USA, nätsajter som säljer den varnas nu. I Sverige är smaker som lakris, godis och vanilj i cigaretter och snus ännu tillåten. “Tillsatsämnena döljer den äckliga smaken och lockar unga nya konsumenter“, säger Fredrik Söderhielm på A nonsmoking generation till Drugnews.

Tobaksbolagen har länge genom aggressiv marknadsföring och nya smaksatta produkter som trendsättare jagat nya konsumenter i en tid när rökning minskar i västvärlden och s.k. lightprodukter förbjudits. Fler än 3 600 ungdomar i USA börjar röka varje dag.

Därför initierade president Obama i somras en ny tuffare tobakslag som bland annat förbjuder smakämnen vid sidan av nikotin och mentol, vid sidan av förbud mot reklam riktad till barn, sponsring och tobaksnamn på kläder.

Ett handelsförbud för smaksatta tobaksprodukter trädde i kraft 22 september. De flesta butiker stoppade försäljningen, men den fortsätter över nätet, även av bolag med säte i USA. I veckan skickade myndigheten Food and Drug Administration, FDA, som ansvarar för tobakskontroll, ut varningsbrev till 14 företag som trots förbudet fortsatt sälja smaksatt förbjuden tobak över nätet, rapporterar USA-medier.

De måste nu inom två veckor svara och stoppa försäljningen, annars konfiskeras varulager och de får inkallelse till domstol.

Lagen har applåderats av tobaksmotståndare i USA som anser att man nu fått ett kraftfullt verktyg mot rekrytering av nya unga tobakskonsumenter.

I USA finns även omkring sex miljoner snusare och Swedish Match är fjärde största leverantör. I Sverige finns drygt en miljon snusare och företaget helt dominerande.

– Vi följer givetvis utvecklingen och lagstiftningen i USA väldigt noga. Den enda produkt jag kan komma på som kan innehålla någon smaktillsatts där är ett snus som heter Winter Green, säger Henrik Brehmer, informationsdirektör vid Swedish Match, till Drugnews.

I Sverige finns ett flertal cigarett- och snusmärken som ar smaksatta med bland annat vanilj, pepparmint, eukalyptus och viol. Swedish Match marknadsför även snus som heter Catch Collection som kvartalsvis byter smaktillsatser, men fortfarande dominerar märket General. Företaget uppmärksammades nyligen även för att ha tagit fram snus med högre nikotinhalt och spetsa med ett ämne som gör användaren mer beroende.

En kvinnlig snusare uppger för Drugnews att hon köper lakritssort för att slippa tobakssmaken som hon inte gillar.

– Att smaksatt tobak inte har förbjudits i Sverige är ett problem. Tobaksbolagen utnyttjar det som lockvara för nya unga kunder, tröskeln blir lägre när tobaksmaken döljs. Man kan jämföra det med alkoläsken på alkoholområdet, säger Fredrik Söderhielm, generalsekreterare på A Non smoking generation.

Tobaksbolagen prövar olika sätt för att hitta nya kunder, och tillsatser av smakämnen är en ekonomiskt viktig väg, enligt Margaretha Haglund på Folkhälsoinstitutet. Hon beklagar att tobaksutredningen i våras inte förslog att smakämnen ska förbjudas.

– Men frågan diskuteras i WHO med anledning av artikeln om produktkontroll i ramkonventionen, säger hon till Drugnews.

Ramkonventionen har nu undertecknats av de flesta länder i världen.

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Etiketter:

Annonser