Cannabis mot posttraumatiskt stress?

HAIFA Israeliska forskare tror att cannabinoider kan användas vid behandling av kroniska posttraumatiska stresstillstånd. Exempelvis för personer som utsatts för terrorattacker och soldater med svåra krigsupplevelser.

Personer som haft traumatiska upplevelser kan senare hamna i ett kroniskt stresstillstånd. För upp till 30 procent av dessa försvinner inte stressen. Psykologiska och fysiologiska störningar förekommer.

Ett stort problem vid behandling är att patienterna ständigt är utsatta för stress, vilket hindrar dem från att bearbeta traumat.

Forskning på minnes– och inlärningslabaratoriet vid psykologifakulteten på universitetet i Haifa i Israel visar att cannabinoider kan användas vid behandling av kroniska posttraumatiska stressyndrom.

Vid experiment med råttor, som utsatts för stress, fick några en syntetisk cannabinoid injicerat i ett center i hjärnan som styr det emotionella minnet. Vid utvärderingar kunde forskarna se att drogen blockerade minnet av trauma och stressen avtog.

– Resultatet av vår forskning bör uppmuntra psykiatrisk forskning att undersöka användandet av cannabinoider vid behandlingen av patienter med posttraumatiskt stressyndrom, säger rapportens författare, doktor Irit Akirav, i en kommentar till tidskriften Journal of Neuroscience, där rapporten publicerats.

Etiketter:

Annonser