MUF sålde alkohol till minderåriga

HELSINGBORG Alkoholen flödade i Moderata ungdomsförbundets lokal i Helsingborg, även till minderåriga. Det avslöjar ungnykterister som kom in utan ålderskontroll. Nu polisanmäls Muf:s svartklubb och moderpartiet har bommat igen lokalen.

Ungdomens nykterhetsförbund hade tipsats om att alkoholen flödade på fester hos Muf-föreningen på Prästgatan i Helsingborg och att man saknade serveringstillstånd och inte brydde sig om åldersgränser.

För två veckor sedan gick därför fyra UNF:are dit, varav två var minderåriga, och dokumenterade.
– Vi kunde köpa alkohol utan problem och man hade även ett slags rabattsystem. Efter att köpt ett kort för 100 kronor och man beställt ett visst antal burkar så fick man två öl eller cider gratis, berättar Jessica Johansson, 17 år, för Drugnews.

Det förekom inte någon medlems- eller ålderskontroll till festen som hade utannonserats via Facebook.
– Dörrvakten var alkoholpåverkad och det var rörigt i lokalen och framgick inte vem som var ansvarig för baren. Efter ett par timmar så var många hyfsat berusade och de var inte äldre än oss, säger hon.

Enligt Jessica Johansson så är Muf-föreningen i Helsingborg känd som en av “Skånes bästa festföreningar“ och hon uppfattar det som att man genom festerna försöker få nya medlemmar.

Vidar Aronsson, ordförande för UNF, tror att spritfester förekommer ofta bland föreningar i Sverige.
– Att sådant förekommer i etablerade politiska ungdomsorganisationer är en katastrof. Det är svårt att se hur Muf kan betrakta sig som en seriös politisk aktör när de raggar medlemmar med alkohol. Men även andra föreningar behöver nog rannsaka sig själva, säger han till Drugnews.

UNF har nu polisanmält Muf i Helsingborg. André Assarsson, förste vice förbundsordförande i Muf i landet, själv från staden, säger till Helsingborgs Dagblad att han varit ovetande om att alkohol sålts till minderåriga i lokalen.

Skandalen har nu lett till att moderaterna i staden beslutat att Muf-lokalen tillfälligt bommas igen och nycklar samlas in. Detta innan ett extra årsmöte hålls och en ny Muf-styrelse utses i Helsingborg.

• På torsdag inleds ett två dagars alkoholtoppmöte i Helsingborg där branschfolk, alkoholtillverkare och nykterhetsrörelser medverkar. Ett av ämnena handlar om att många ungdomar, särskilt unga män, dricker riskabelt mycket.

Etiketter:

Annonser