Polisen startar anti-IT-brott grupp

STOCKHOLM Redan innan nätdroger hunnit narkotikaklassas har obskyra kemister tillverkat nästa generations droger. Nya preparatet Flephedron kan ersätta metedron. Nu startar Stockholmspolisen en IT-spaningsgrupp för att avslöja nätkriminalitet.

Häromdagen narkotikaklassade regeringen den syntetiska drogen metedron. Men redan nu ligger en efterträdare, Flephedron, i kemilager och väntar på att distribueras lagom till klassningen av metedron träder i kraft i december. Stora mängder har tillverkats och kommer distribueras till nätbutiker när deras lager av metedron är slutsålt.

– De som driver de här butikerna aktar sig väldigt noga för att begå några lagbrott och deras verksamhet är helt legitim. Bolagen är registrerade och de betalar in sina skatter och moms som vilka företagare som helst, berättade Henrik Engelkes, polisinspektör vid Länskriminalpolisens narkotikarotels ungdomssektion, vid ett seminarium i Stockholm.

Men så fort nätdrogerna har narkotikaklassats blir langarna högt prioriterade för polisen att gripa. Straffvärdet är ordentligt tilltaget, tio gram Mefedron som narkotikaklassades i våras, räknas som grovt narkotikabrott. Detta ska jämföras med heroin där motsvarande straffvärde är 25 gram och kokain 50 gram.

Det är förvånande enkelt att beställa knark över nätet. Henrik Engelkes demonstrerar och går in på en sajt och visar en konversation, efter några minuter har personen som frågade fått napp.

– Vi har alltid ett par fall rullande där vi genom spaning på nätet har fått slag på någon langare som säljer tung narkotika som heroin, kokain och mefedron. Vi gör en beställning och vips har vi fått bevis för att fälla personen, sade han till Drugnews.

För närvarande är Engelkes ensam vid Länskrim som arbetar med internetspaning, dessutom på deltid. Han måste sköta sitt ordinarie jobb också där han arbetar tillsammans med 18 kollegor mot narkotikabrott bland ungdomar i länet.

Men i december ska Länskrim i Stockholm upprätta en internetspaningsgrupp som sorterar under underrättelseavdelningen. Tre poliser kommer på heltid arbeta mot den omfattande kriminalitet som ständigt pågår på nätet.

När något brott uppdagas går signaler till den avdelning inom polisen som sysslar med just den typen av brottslighet och en utredning startar. Sedan tidigare har rikskriminalpolisen en liten grupp som arbetar med nätrelaterade brott.

• Ny nätdrogen Flephedron (kemiskt namn 4-fluoromethcathinone (4-FMC), 1-(4-fluorophenyl)-2-methylaminopropan-1-one) är föremål för utredning av Folkhälsoinstitutet som föreslår vilka nya droger som ska klassas som narkotika eller hälsofarlig vara.

Tillverkarna har tillsatt en fluro-molekyl för att gå runt tidigare narkotikaklassning av det hallucinogena, syntetiska ämnet.

– Vi har koll på Flephedron och den står i tur för en farlighetsbedömning. Det finns redan en handfull beslag i landet, men hittills lite information om den, säger Anders Persson, farmaceut på FHI, till Drugnews.

Etiketter:

Annonser