Valet i Afghanistan ställs in

KABUL Nuvarande afghanska presidenten Hamid Karzai utropades i måndags som segrare av landets valkommission. En andra planerad valomgång blir därmed inte av. Detta sedan utmanaren Abdullah Abdullah hoppat av i helgen.

– Oberoende valkommission förklarar den ärade Hamid Karzai som president. . . eftersom han vann den första omgången och är ende kandidat i den andra, sade kommissionens ordförande Azizullah Ludin på en presskonferens, rapporterar TT och flera andra nyhetsbyråer.

I första valomgången i augusti upptäckte oberoende kontrollanter att många fuskröster lagts och när dessa bortsorterats så nådde Karzai inte nödvändiga 50 procent av lagda röster. En andra omgång skulle därför hållas nu på lördag.

Utmanaren Abdullah ställde flera krav för att inte fusket skulle upprepas, som att chefen för valkommissionen måste bytas ut, men fick inte genom dessa. Han drog därför tillbaka sin kandidatur. Klanledare hade också i ett råd uppmanat honom att stå tillbaka för “nationens bästa“.

Våld och oro har ökat sedan taliban-rörelsen på nytt uppmanat till bojkott av valet och hotat döda de som deltar. Häromdagen dödades även sex FN-anställda i huvudstaden Kabul vid en attack mot ett pensionat.

Det fattiga Afghanistan är söndrat sedan 30 år av ockupation, inbördeskrig och terror. Opium- och cannabisodling är en viktig finansieringskälla för upprorsgrupper i området. Sedan talibanregimen störtades av USA-alliansen i slutet av 2001 har utländska styrkor, numer även svenska soldater, med växlande framgång försökt säkra stabilitet och utveckling i landet.

Val till parlamentet i Afghanistan är planerat att hållas nästa år.

Etiketter:

Annonser