Brittisk drogexpert sparkas

LONDON Professor David Nutt, ordförande för brittiska regeringens rådgivande organ om drogfrågor, har fått sparken efter upprepade påståenden om att ecstasy, cannabis och LSD är mindre farligt än alkohol och tobak.

Den kontroversielle professor Nutt som styrt rådgivande rådet Advisory Council on the Misuse of Drugs, ACMD , har länge legat på kollisionskurs med politiker i Storbritannien.

Nutt avrådde från den skärpning av cannabislagen som genomfördes från januari i år då drogen åter flyttades upp till B-klass på landets farlighetslista. Han vill också nedgradera ecstasy från A-nivå (där även heroin, kokain finns) och har jämfört den fruktade “partydrogen“ för att inte vara farligare än att rida på hästar.

I veckan upprepade ACMD, där Nutt länge varit ordförande, att ecstasy, LSD och cannabis är mindre farligt än alkohol och tobak.

Inrikesminister Allan Johnson (Labour) fick nog i fredags och uppmanade David Nutt i ett brev att avgår från rådet. Johnson skriver att “jag kan inte tillåta allmän förvirring mellan vetenskapliga råd och politiken och har därför förlorat förtroendet i din förmåga att vara min rådgivare som ordförande för ACMD. Jag ber er därför att genast avgår från rådet“.

David Nutt svarade omgående brevledes att han är “mycket besviken“ över inrikesministerns beslut eftersom Nutt länge arbetat hårt för ACMD i ett decennium och att hans råd varit av “högsta kvalité“ och med “bästa intresse för landets allmänhet“.

Han medger att det funnits ett glapp mellan råden och regeringens politik, men att om forskare inte får delta i diskussionen på detta område, så kan deras bidrag för att ta fram drogpolicy devalveras och en viktig källa till evidensbaserade råd undergrävs.

Efter David Nutts avgång, så har i helgen ytterligare två ledamöter själva valt att lämna styrelsen för ACMD. De är doktor Les King och Marion Walker, rapporterar Actnow.

Brittisk narkotikadebatt har varit intensiv senare år och politiken har svängt mellan uppgiven s.k. harm reduction-linje till försök med skärpt hållning minska droganvändning och skador. De stora partierna Labour och de konservativa har oroats över ökat missbruk och samhällskostnader och vill inte bidra till ökad tillgänglighet av droger. Medan det mindre Liberaldemokraterna stått för en mer liberal linje även i drogfrågor.

• Fotnot: Läs inrikesminister Allan Johnsons och professor David Nutts brev via BBC-blogg.

Etiketter:

Annonser